Vrijdag 9 september wordt gestaakt in het streekvervoer in Noord-Nederland. Dat betreft in Fryslân de Arriva-bussen en -treinen.
Vrijdag 9 september wordt gestaakt in het streekvervoer in Noord-Nederland. Dat betreft in Fryslân de Arriva-bussen en -treinen. Foto: Actief Media

Staking streekvervoer Noorden vrijdag 9 september

Algemeen

In het streekvervoer is een estafette van stakingen begonnen. Noord-Nederland (Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel) is vrijdag 9 september ‘aan de beurt’: met name regionale bussen en treinen van Arriva kunnen dan uitvallen. Er wordt gestaakt voor een nieuwe, betere collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Personeelskrapte en een hoge werkdruk zijn belangrijke redenen voor de staking. Bovendien komen steeds meer buslijnen te vervallen. “In alles is te zien dat de directies van de vervoerbedrijven maar één ding voor ogen hebben: bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. Personeel lijdt daaronder door slechte arbeidsvoorwaarden en de reiziger door steeds slechter streekvervoer”, meldt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag.

Vrijdag in het Noorden

De staking begon dinsdag 6 september in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland. Op woensdag 7 september zijn Noord-Holland en Utrecht aan de beurt. In Gelderland, Noord-Brabant en Limburg wordt gestaakt op donderdag 8 september. De eerste stakingsweek wordt vrijdag 9 september afgesloten in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Op vrijdag 16 september is er een extra stakingsdag in het streekvervoer in het hele land.

Ook weer staking bij NS

Ook het landelijke treinverkeer van de NS wordt opnieuw ‘platgelegd’: dinsdag 13 september in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland en donderdag 15 september in de regio Midden. Dit kan er toe leiden dat de NS besluit die dagen ook in de rest van het land geen treinen te laten rijden.