De Brêgesjongers uit Opeinde tijdens een vorige editie van Shantyfestival Smallingerland.
De Brêgesjongers uit Opeinde tijdens een vorige editie van Shantyfestival Smallingerland. Foto: ingezonden

Shantyfestival Smallingerland op zaterdag 24 september in Drachten

Algemeen

Op zaterdag 24 september klinken er vanaf 12.15 uur weer zeemansliederen en shanty’s in het centrum van Drachten. Voor één dag is Drachten een bruisende havenstad. Veertien shantykoren, visvrouwenkoren en piratenkoren uit heel Nederland en zelfs uit Duitsland nemen deel aan het Shantyfestival Smallingerland. Zij nemen het publiek mee naar vroeger tijden toen de shanty’s gezongen werden tijdens het aan boord brengen van de lading en met de heimweeliederen aan boord aan het thuisfront werd gedacht. 

Om 12.15 uur geeft wethouder Pieter van der Zwan van de gemeente Smallingerland het startsein op het Museumplein. Daarna volgt een samenzang van ruim 400 shantyzangers onder leiding van Willem Zijlstra. Muzikanten van de Brêgesjongers uit Opeinde begeleiden dit enorme koor. Na de samenzang van de veertien deelnemende koren op het Museumplein verspreiden de ‘piraten’ en shantyzangers zich in het centrum van Drachten naar de zeven podia, waar gezongen wordt tussen 13.00 en 17.00 uur. Ook zijn er optredens in zorgcentra. In De Warrenhove treden de Hellingbazen op en in Rispinge de Voortvarende Vrouwen. 

Drie koren; de Piipegaeltsje Sjongers uit Rottevalle, de Peijesjongers uit Drachten en de Brêgesjongers uit Opeinde organiseren onder leiding van Joke van der Zwaag het tweejaarlijkse festival. Zij doen dit samen met de werkgroep en het bestuur van Stichting Shantyfestival Smallingerland. Ze hopen met de vele vrijwilligers er weer een groot succes van te maken. 

Naast de organiserende koren treden de volgende koren op: De Boekaniers uit Harderwijk, De Warringers uit Joure, de Hellingbazen uit Veenwouden, Grytje Sprot uit Hindelopen, Shanty-Chor Oldenburg e.V uit Oldenburg (Duitsland), Het Doekegat Piratenkoor uit Uithuizermeden, De Magellangsingers uit Delfzijl, de VoortVarende Vrouwen uit Rottevalle, De Headammers uit Sint Nicolaasga, Paddy’s Passion uit Putten en onder voorbehoud Shantycrew Buitenboord uit Zwolle. 

 Zie voor meer informatie op de Facebookpagina van Shantyfestival Smallingerland