Terp met een kerkje van Dik Breunis.
Terp met een kerkje van Dik Breunis. Foto: ingezonden

Veelzijdige kunstkring De Ploeg exposeert in De Lawei

Cultuur

Kunstenaarsgezelschap De Ploeg uit Groningen presenteert zich met een grote tentoonstelling in De Lawei van 24 september tot en met 20 november. Vijftien kunstenaars tonen er zo’n vijftig werken die heel divers van techniek en onderwerp zijn. Ieder voor zich geven zij een persoonlijke invulling aan het thema ‘Verstilde beweging’. Het resultaat is een expositie vol variatie en kleur.

Gevarieerd en persoonlijk
Verstilde beweging, ingegeven door het stilvallen van alle culturele activiteit vanwege corona, is een onderwerp waar je alle kanten mee op kunt. Het inspireert bijvoorbeeld Marloes Buigel Boering tot verlaten landschappen in zwarte inkt op papier, Josefien Alkema stelt een op een bosrand gelijkende wandsculptuur samen uit fragmenten van oude tekeningen, Annelies Gommer schildert fotorealistische weergaven van verlaten gebouwen in een stedelijke omgeving en Reinier van den Berg maakt bijna naïeve landschappen met groene luchten, blauwe bomen en rode wolken. De geëxposeerde werken zijn zeer divers en persoonlijk. “Als kunstenaar beweeg je je meestal in een heel eigen wereld en door zo’n thema stap je daar eens uit”, zegt kunstschilder Aly van der Wal. “Je gaat je verdiepen in dingen waar je anders aan voorbijloopt. Ik vind dat heel verrijkend voor mijn eigen werk. En dat geldt voor ons allemaal. We kunnen onszelf bovendien scherpen aan andermans ideeën en invalshoeken.”

Verbinding
De kunstenaars van De Ploeg volgen hun eigen weg, ze hebben ieder een eigen beeldtaal, een eigen idioom. Daarin verschillen ze sterk van de kunstenaars die De Ploeg honderd jaar geleden hebben opgericht. Zij waren de eerste expressionisten in Noord-Nederland en gaven tussen 1918 en 1928 een nieuwe impuls aan het kunstleven hier. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de behoefte elkaar te ontmoeten en te inspireren. De onderlinge verbinding staat centraal, zowel toen als nu.

Bezoekersinformatie
De expositie is te bekijken in de expositieruimte van De Lawei. Deze is geopend vanaf 24 september van donderdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur. De expositieruimte is ook voorafgaand, tijdens de pauze, en na afloop van voorstellingen in Schouwburg De Lawei te bezoeken.

Opening
De opening van de expositie ‘Verstilde beweging’, tevens de start van het nieuwe kunstseizoen, vindt plaats op zaterdag 24 september van 16.00 tot 20.00 uur. Jan Ketelaar, directeur van arbeidscollectief Potzenmakerij Ketelaar uit Drachten, zal om 17.00 uur de expositie officieel openen. Er staat een hapje en een drankje klaar en de kunstenaars van De Ploeg zullen zelf ook aanwezig zijn. Aanmelden voor de opening kan via: www.lawei.nl/beeldendekunst.

De deelnemende kunstenaars van De Ploeg zijn: Josefien Alkema, Silvia Benniks, Reinier van den Berg, Dik Breunis, Marloes Buigel Boering, Marjan Cornelius, Harriet Geertjes, Annelies Gommer, Arien de Groot, Marten van Holten, Lydia Jonkman, Joke Klaveringa, Geert Schreuder, Mary Velthoen en Aly van der Wal.