Wethouder Maria le Roy:
Wethouder Maria le Roy: "Veiligheid voorop bij verhuur van kamers aan studenten of buitenlandse werknemers" Foto: Actief Media

Kamers verhuren wordt in Smallingerland wellicht ‘strenger’

Algemeen

Als de gemeenteraad van Smallingerland er mee instemt, wordt het verhuren van kamers of een hele woning aan studenten of aan buitenlandse werknemers ‘strenger’ in deze gemeente. B. en w. willen op deze manier proberen klachten over overlast te voorkómen. Een belangrijke eis is dat te verhuren panden aan studenten of buitenlandse werknemers minimaal 200 meter van elkaar af staan.

Bovendien mogen er niet meer studenten of buitenlandse werknemers in een huurpand wonen, als het aantal slaapkamers dat er bij de ‘oorspronkelijke’ bouw was. Dit om te voorkomen dat woningen in (te) veel en (te) kleine kamers wordt opgesplitst.

Overleggen met omwonenden

Bij dit soort verhuur moet de verhuurder ook vooraf overleggen met omwonenden. De gemeente wil het resultaat hiervan bovendien zwart op wit hebben. Zo nodig gaat de gemeente zelf met omwonenden in gesprek. “Het belangrijkste is dat wij proberen het aantal klachten over geluids- en parkeeroverlast rond dit soort panden te beperken”, zegt wethouder Maria le Roy van Smallingerland, “en het liefst proberen te voorkomen.”

Veiligheidseisen

“Neem contact op met de gemeente”, adviseert zij aan inwoners van Smallingerland, die een (deel van een) woning willen verhuren aan studenten of buitenlandse werknemers. “Want de herinrichting van een woning moet in zo’n situatie aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Iemand zal namens de gemeente komen kijken, of aan de betreffende veiligheidseisen wordt voldaan.”

Aansluiten bij stichting verplicht

De betreffende ontwerp-beleidsnota heeft als ietwat verwarrende titel: ‘Verruimen begrip huishouden 2022’. Daarin worden diverse eisen gesteld aan het verhuren van woonruimte aan buitenlandse werknemers én aan studenten. Wie verhuurt aan buitenlandse werknemers dient zich aan te sluiten bij de Stichting Normering Flexwonen (SNF) en dient een certificaat van deze stichting aan de gemeente te kunnen overleggen. De gemeente kan de omgevingsvergunning intrekken bij te veel overlast of als het betreffende SNF-certificaat is ingetrokken.