Een schets in vogelvlucht van Holwerd aan Zee. Links boven een vaarweg in de kwelder, dwars door de zeedijk.
Een schets in vogelvlucht van Holwerd aan Zee. Links boven een vaarweg in de kwelder, dwars door de zeedijk. Foto: Ingezonden

Nieuwe tegenvaller voor ‘Holwerd aan Zee’

Algemeen

‘Holwerd aan Zee’ kost veel meer dan het economisch oplevert: de investering bedraagt circa 192 miljoen euro, de opbrengst ongeveer 126 miljoen euro. Dit is berekend door ingenieurs- en adviesbureau Witteveen + Bos. Dit meldt de Leeuwarder Courant op basis van een nog geheim rapport, dat al maanden in het Provinsjehûs zou liggen.

Holwerd aan Zee is het plan om een geul te graven door de Waddendijk en een meer tot stand te brengen bij Holwerd. Witteveen + Bos heeft twee varianten berekend: de ‘groeivariant’ en een ‘basisvariant’. Beide kosten meer dan dat zij de regio opleveren, concludeert het rapport, ook wel maatschappelijke kosten- en batenanalyse (mkba) genoemd.

Het is niet het eerste rapport dat negatief uitpakt voor het project. Drie ingenieursbureaus concludeerden vorig jaar dat het project onhaalbaar was, met wellicht negatieve gevolgen voor de natuur. Het is dan ook al geruime tijd opvallend stil rond het project, dat werd bedacht door enkele mannelijke inwoners van Holwerd, die vonden dat er iets moest worden gedaan tegen de leegstand en de achteruitgang van het dorp.

Dat laatste is trouwens wél geslaagd: de leegstand is weg en het inwonertal daalt niet verder, maar lijkt met nieuwe woningbouwplannen juist te kunnen groeien.