Op de voorgrond boot 08 van het Drachtster Lyceum bij de start in de Zwettehaven in Leeuwarden. In het tussenklassement ligt dit team vierde, 4,5 minuut achter leider Leeuwarder Lyceum (bootnummer 23).
Op de voorgrond boot 08 van het Drachtster Lyceum bij de start in de Zwettehaven in Leeuwarden. In het tussenklassement ligt dit team vierde, 4,5 minuut achter leider Leeuwarder Lyceum (bootnummer 23). Foto: Actief Media

'Leeuwarders' leiden 11-steden-zonnebootrace

Voor het eerst in zes jaar mogen scholieren uit heel Nederland in zonneboten weer een elfsteden-wedstrijd varen. Om organisatorische redenen is de wedstrijd in twee delen geknipt: het eerste deel, in twee dagen van Leeuwarden via de zuidwesthoek naar Workum, is vrijdag en zaterdag afgelegd. Het tweede deel, van Workum via Harlingen, Franeker en Dokkum weer naar Leeuwarden, volgt donderdag 23 tot en met zaterdag 25 juni.

In het tussenklassement na twee dagen ligt het Leeuwarder Lyeum op kop, het Singelland Drachtster Lyceum ligt vierde en Singelland De Venen uit Drachten elfde, van de 28 boten die in de race zijn.

Het Drachtster Lyceum heeft een naam hoog te houden: leerlingen van deze school waren al driemaal Nederlands kampioen in het zonneboot-varen. De kunst zit 'm in dit geval niet in het bootontwerp, want alle deelnemende teams (leerlingen van 14 tot en met 17 jaar) vallen onder een eenheidsklasse.

De teams krijgen allemaal een identiek bouwpakket, inclusief zonnepanelen, dat pakket moeten ze op de juiste manier in elkaar zetten en lijmen. Als daar fouten bij worden gemaakt, kan het gebeuren dat zonnepanelen niet goed aangesloten zijn en zodoende geen stroom aan de accu leveren.

De start in de Zwettehaven in Leeuwarden, vrijdagochtend 10 juni, had wat aanloopproblemen. "De boten zijn bij het nieuwe gebouw van Provinciale Waterstaat, waar ook diverse bruggen door de provincie op afstand worden bestuurd, te water gelaten. Maar ze moesten eerst met trailers daar naar toe en werden opgehouden door trekkers, die ook de elfstedentocht doen!" vertelt docent Jan-Willem Peenstra van Singelland De Venen.

Al met al was er bij de start ongeveer een kwartier vertraging. Van elk bootteam moest één teamlid eerst ongeveer 1,5 kilometer hardlopen, van het Frisian Expocentre naar de Zwettehaven. Door de 'eigen' boot aan te tikken, werd het startsein gegeven aan deze boot. Het Haags Montessori Lyceum vertrok vrijdag zodoende ruim als eerste. Maar zaterdagavond in het tussenklassement lag dit team op een gedeelde 23e plaats.