Een eerdere aflevering van het dorpsfeest van Jistrum. De behoefte aan waterspelen zou wel weer eens groot kunnen worden....
Een eerdere aflevering van het dorpsfeest van Jistrum. De behoefte aan waterspelen zou wel weer eens groot kunnen worden.... Foto: Ingezonden

Na drie jaar weer dorpsfeest in Jistrum

Algemeen

Donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 juni 2022 staat Jistrum weer op z’n kop, vanwege drie dagen en avonden dorpsfeest. Eén van de eerste grote onderdelen is een buurten-touwtrekwedstrijd op donderdagavond, op het trainingsveld aan de Fjildwei. Een ander onderdeel is de optocht. Die begint vrijdagochtend rond kwart voor negen en zaterdagavond om ongeveer half zeven is de herhaling, met een record aantal deelnemende wagens.

Dit meldt feestcommissielid Freerk Lautenbag: “Hoefolle der yn totaal meidogge oan de optocht, witte wy net, want der komme mooglik ek minsken op ‘e fyts, bakfyts, op skelters en mei hynders, en dy hoege har net yn ‘t foar op te jaan.”

Gezamenlijk eten

Uiteraard is er een feesttent, bij de sporthal, en is er elke avond muziek in de tent. Andere onderdelen van het dorpsfeest, dat ‘normaal’ elke twee jaar wordt gehouden: een meerkamp op zaterdagochtend voor iedereen van middelbare schoolleeftijd en ouder, plus daarna een gezamenlijke dorpsbroodmaaltijd, en een talentenjacht voor de jeugd op zaterdagmiddag, verdeeld in twee leeftijdsgroepen: 6-12 jaar en 12-16 jaar.

Regels bij touwtrekken

Voor de deelnemers aan de touwtrekwedstrijd gelden strikte regels: voetbalschoenen zijn verboden, evenals het gebruik van hars. Ook knopen in het touw zijn taboe. Wel moeten in elk team twee vrouwen en vier mannen zitten; elk team mag een dame en een heer op reserve hebben. Het liefst ziet de organisatie dat de deelnemers verkleed meedoen.

Het beloven erg warme dagen te worden. “Wy tinke der dêrom oan om in sprinklerynstallaasje klear te setten”, zegt Lautenbag, half grappend, half serieus.