Afbeelding
Foto: ingezonden

Week van de Jonge Mantelzorger 2022

Algemeen

Van 1 tot en met 7 juni is het Week van de Jonge Mantelzorger. Zoals elk jaar is er extra aandacht voor jongeren die binnen hun familie zorg verlenen, extra zorgen hebben of zelf zorg en aandacht missen, omdat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving heeft. Deze jonge mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Vaak maken zij zich op jonge leeftijd meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze zelf soms de nodige zorg en aandacht. 

Jonge mantelzorgers in Fryslân
Tijdens deze week worden door het hele land activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers en professionals die met deze doelgroep werken. Speciaal voor jonge mantelzorgers (8 tot en met 24 jaar) uit Fryslân hebben acht Friese gemeentes de handen ineen geslagen en organiseren hun welzijnsorganisaties op 18 juni een uitje naar Wildlands Emmen. Een dag waarop jonge mantelzorgers hun zorgen mogen vergeten en samen met andere jonge mantelzorgers mooie herinneringen kunnen maken en hopelijk steun bij elkaar kunnen vinden.

Kom in contact
Ben of ken je een jonge mantelzorger en wil je je aanmelden als jonge mantelzorger of heb je vragen? Kijk dan op de website van de organisatie voor jonge mantelzorgers in jouw gemeente. De Friese Steunpunten Mantelzorg zijn: Stichting Sociaal Collectief (Súdwest Fryslân), Amaryllis (Leeuwarden), De Skûle Welzijn (Franeker), Stichting Welzijn Bolwerk (Dokkum), KEaRN Steunpunt Mantelzorg (Tytsjerkeradiel en Achtkarspelen), Sociaal Werk de Kear, Caleidoscoop (Heerenveen) en de gemeente Ooststellingwerf.