Van links naar rechts: Gea Looper-Melein, Helma Sjamaar-Dupuis en Marion de Wal. Scan de QR-code voor een sfeerimpressie van de tuin.
Van links naar rechts: Gea Looper-Melein, Helma Sjamaar-Dupuis en Marion de Wal. Scan de QR-code voor een sfeerimpressie van de tuin. Foto: Actief Media

Open tuinen in jubileumjaar Groei & Bloei

Dit voorjaar en deze zomer gaan de tuinhekken van vijftig prachtige tuinen van Groei & Bloei-leden in heel Fryslân gratis open voor publiek. In de weekenden van 21-22 mei, 18-19 juni, 9-10 juli, 30-31 juli en 27-28 augustus zijn er tuinen te bezichtigen. ‘Fryslân iepenet syn tunen’ krijgt dit jaar een feestelijk tintje, want Groei & Bloei bestaat 150 jaar.

Een van de leden die haar tuin openstelt is Gea Looper-Melein in Feanwâlden. De tuin van 1200 vierkante meter heet ‘De Holdertuin’. Holder is Fries voor hommel, daarnaast is de tuinnaam een verwijzing naar het Fries literair maandblad De Holder, dat uitgegeven werd van 1926 tot 1929. Het is een tuin met strakke lijnen, hagen, volle borders en veel moderne kunst. Zo staat achter de vijver een beeld van Jan de Baat, die ook ‘Het Peerd van Ome Loeks’ bij het centraal station in Groningen maakte. “It is ek in bytsje ús wurk, wy genietsje net allinnich fan planten, mar ek fan foarmjouwing", aldus Looper-Melein, die samen met haar man eigenaar is van een interieurzaak.

In het verspreidingsgebied van Weekblad Actief zijn er verder op 21 en 22 mei open tuinen in Damwâld, Niawier, Ternaard, Ferwert, Drachten, Noardburgum, Feanwâlden, De Westereen en Twijzelerheide. Een compleet overzicht is te vinden op nofriesland.groei.nl. In de meeste tuinen is koffie en thee verkrijgbaar. Honden zijn niet toegestaan in de tuinen.

Helma Sjamaar-Dupuis en Marion de Wal regelen de pr voor de afdeling Noordoost-Friesland van Groei & Bloei. “Wij doen van alles voor mensen die geïnteresseerd zijn in groen en die houden van tuinieren en van tuinen, maar ook van kamerplanten en moestuinieren”, zegt Sjamaar-Dupuis. “Wij brengen eigenlijk als afdeling al die mensen bij elkaar en verbinden ze met elkaar om te genieten van wat ze doen in hun tuin en om kennis en ervaring te delen.” De Wal noemt als voorbeeld van kennisdeling een lid dat de regenpijp ontkoppelde. “Ze wil daar best over vertellen en vertelt dan ook wat je vooral niet moet doen, want voor je het weet verzakt de fundering. Ze heeft een droge bedding aangelegd - een wadi - en het is leuk om dan met z’n allen in die tuin te kijken en te horen hoe ze dat gedaan heeft.” 

De afdeling organiseert veel activiteiten het gehele jaar door. De Wal kijkt altijd uit naar ‘plantjeruil’. “Stel dat je een tuin hebt en een plant doet het heel erg goed, dan is het natuurlijk zonde om deze weg te gooien. Dan neem je die mee naar ‘plantjeruil’ en dan hebben andere mensen van zo’n stekje ook heel veel plezier.”

Volgens Sjamaar-Dupuis kan iedereen tuinieren. Ook mensen die denken geen groene vingers te hebben zijn daarom welkom bij een afdeling van Groei & Bloei. "Tuinieren lijkt misschien heel ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Het enige dat je moet doen is een tegel eruit halen en een plant erin zetten. Dan krijg je vanzelf plezier in het ontdekken van wat het wel en niet bij jou doet en daar kunnen de medetuiniers je ook over adviseren."