De poster van de expositie in De Kamp in Sumar
De poster van de expositie in De Kamp in Sumar Foto: Ingezonden

Expositie ‘Oarloch en befrijing Sumar’

Algemeen

In dorpshuis de Kamp in Sumar opent Commissaris van de Koning Arno Brok woensdagavond 4 mei de expositie ‘Oarloch en befrijing Sumar’.  De tentoonstelling is geopend op donderdag- en vrijdagavond van 19:00 tot 21:00 uur en op zondag- en maandagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur. Dinsdag 10 mei is gereserveerd voor de leerlingen van de basisschool. 

Dit gebeuren stond al op rol als een van de activiteiten rond 75 jaar bevrijding in 2020, maar door corona viel dit toen in het water. In het dorpshuis is een zaal ingericht met een aantal vitrines, waarin allerlei voorwerpen uit de oorlogsjaren en het bevrijdingsfeest daarna zijn opgesteld. Zo zijn er onder andere distributiebonnen, persoonsbewijzen en verschillende documenten te zien. Ook zijn er voorwerpen die in de jaren ’40 ’45 werden gebruikt en foto’s van het grote vrijheidsfeest van mei en juni 1945.

Alle stukken en voorwerpen hebben een link met Sumar en zijn afkomstig uit het gemeentearchief van Tytsjerksteradiel of zijn door Sumarders bewaard en beschikbaar gesteld. Belangstellenden kunnen kosteloos een kijkje komen nemen.