HSV It Snoerke uit Burgum maakt reclame voor zichzelf, op één van de 15 nieuwe visplekken langs het P.M.-kanaal tussen Burgum en Suwâld. Rechts vooraan oud-voorzitter Gerlof van der Wal, links de huidige bestuursleden.
HSV It Snoerke uit Burgum maakt reclame voor zichzelf, op één van de 15 nieuwe visplekken langs het P.M.-kanaal tussen Burgum en Suwâld. Rechts vooraan oud-voorzitter Gerlof van der Wal, links de huidige bestuursleden. Foto: Ingezonden

Nieuwe visplekken bij Suwâld langs P.M.-kanaal

Algemeen

Er zijn vijftien visplekken langs het Prinses-Margrietkanaal aan de Monninkenweg tussen Burgum en Suwâld aangelegd. Vrijdag 25 maart zijn deze visplekken feestelijk in gebruik genomen door oud-voorzitter Gerlof van der Wal van Hengelsportvereniging It Snoerke uit Burgum. De realisatie van deze visplekken is tot stand gekomen door gezamenlijk initiatief van It Snoerke en de overkoepelende federatie Sportvisserij Fryslân. 

Op deze locatie langs het P.M.-kanaal kon jarenlang niet vanaf de wal worden gevist. Door de stortstenen bij de oever, die begroeid is met een hoge rietkraag, was sportvissen hier bijna niet mogelijk. Het kanaal is echter een mooi viswater met een goed visbestand. Bovendien is deze locatie goed bereikbaar en kunnen auto’s prima in de brede berm worden geparkeerd.

Na vergunningen ging het vlot

Hengelsportvereniging It Snoerke heeft dit project samen met Sportvisserij Fryslân opgepakt en uitgewerkt. Nadat zij in november 2021 positieve reacties kregen op de vergunningsaanvraag, van de gemeente Tytsjerksteradiel, Wetterskip Fryslân en Rijkswaterstaat, ging het vlot. Begin januari 2022 zijn de vijftien visplekken uitgezet en zijn er betonplaten gebracht.

Voor 15 tot 30 personen

Begin maart heeft aannemer WMR uit Rinsumageast de vijftien plekken aangelegd. Het zijn mooie, 4 bij 2 meter brede, visplekken geworden. Op 25 maart zijn de visplekken officieel in gebruik genomen door oud-voorzitter Gerlof van der Wal van HSV It Snoerke.

Landelijke Vispas nodig

Iedereen die in het bezit is van de Landelijke Vispas mag van deze locatie gebruik maken. Per visplek is er genoeg ruimte om ook met twee personen een hengeltje uit te gooien. De visplekken zijn ook prima geschikt voor kleine wedstrijden tot vijftien personen en koppelwedstrijden tot 30 deelnemers. Je kunt een auto vlak achter je in de brede berm parkeren en daar kun je uiteraard ook een fiets neerzetten of -leggen.