Durk Durksz (FNP) legde donderdag verantwoording af als 'verkenner' en werd vlot daarna 'informateur' voor de coalitievorming in Noardeast-Fryslân.
Durk Durksz (FNP) legde donderdag verantwoording af als 'verkenner' en werd vlot daarna 'informateur' voor de coalitievorming in Noardeast-Fryslân. Foto: uitsnede uit de raadsvergadering

Durk Durksz van ‘verkenner’ naar ‘informateur’ Noardeast-Fryslân

Algemeen

FNP-er Durk Durksz, voormalig wethouder in Skarsterlân en De Fryske Marren, is donderdagavond 31 maart ‘gepromoveerd’ van ‘verkenner’ tot ‘informateur’ voor de coalitievorming in Noardeast-Fryslân. De gemeenteraad stemde daar, zonder er over te stemmen, unaniem mee in. Er ging een gesprek tussen Durksz en de raad aan vooraf. Dat ging vooral over zijn rol als ‘verkenner’, waarbij Durksz zijn indrukken van de gesprekken met zestien raadsleden samenvatte.

Hij had bovendien enkele eerdere raadsvergaderingen via internet bekeken en beluisterd. “Op de ynhâld mei it fan my noch wol wat skerper”, zei Durksz, die verbonden is aan ‘Fjildlab’ en als zodanig in het noordoostelijk deel van Fryslân geen onbekende is.

Over de coalitievorming zijn de raadsleden het in grote lijnen met elkaar eens: de partijen FNP en S!N dienen het voortouw te nemen, want zij hebben respectievelijk met 8 en 7 zetels al een meerderheid in de raad. “Mar foar in breed draachflak soe it goed wêze as dêr noch ien of twa partijen by komme, sadat de koälysje komt op in totaal fan 17 of 19 sitten”, vatte Durksz de opvatting van de raad samen. Die visie werd bevestigd door S!N-leider Jouke Douwe de Vries.

FNP-leider Aant Jelle Soepboer complimenteerde zijn partijgenoot Durk Durksz, dat het verkennen zowel vlot als ook zorgvuldig was gegaan. Durksz hoopt “foar of yn it wykein” een aantal vragen aan de fracties te hebben geformuleerd en verzonden over het vervolgproces. Hij wil het tempo er in houden: “As it oan my leit, praat ik moandei en tongersdei wer mei de fraksjefertsjintwurdigers.” Dat gebeurt dan achter gesloten deuren, in tegenstelling tot de raadsvergadering van donderdagavond.