Opening nieuwe faunapassage bij Hurdegaryp, door, v.l.n.r.: directeur Henk de Vries van It Fryske Gea, gedeputeerde Klaas Fokkinga en wethouder Tytsy Willemsma van de gemeente Tytserksteradiel.
Opening nieuwe faunapassage bij Hurdegaryp, door, v.l.n.r.: directeur Henk de Vries van It Fryske Gea, gedeputeerde Klaas Fokkinga en wethouder Tytsy Willemsma van de gemeente Tytserksteradiel. Foto: Marcel van Kammen

Vernieuwde faunapassage Ottemawei verbindt natuurgebieden

Algemeen

Dieren zoals de otter, hermelijn, reptielen en vissen kunnen zich voortaan veilig verplaatsen tussen de natuurgebieden de Bouwepet en het Ottema-Wiersmareservaat. Dit dankzij een nieuwe faunapassage aan de Ottemawei, die de beide natuurgebieden met elkaar verbindt. Maandagmiddag 21 maart 2022 is deze faunapassage officieel geopend door gedeputeerde Klaas Fokkinga, wethouder Tytsy Willemsma van de gemeente Tytsjerksteradiel en directeur Henk de Vries van It Fryske Gea.

De faunapassage vervangt een duiker die onder de weg lag. Deze duiker vormde met name voor zoogdieren een barrière. Hierdoor konden zij zich moeilijk verplaatsen tussen de natuurgebieden de Bouwepet en het Ottema-Wiersmareservaat. Vaak moesten ze de weg oversteken, die nog tamelijk druk is met auto-, fiets- en landbouwverkeer.

Looprichels aan twee zijden

De nieuwe faunapassage, zo’n vijf meter breed en 1,25 meter hoog (gemeten vanaf het waterpeil in de duiker), heeft aan beide zijden looprichels van 50 centimeter breed. Daardoor kunnen dieren zoals otter en hermelijn, maar ook andere zoogdieren, insecten, reptielen en vissen zich van het ene naar het andere gebied verplaatsen. 

Bij de faunapassage is de weg verhoogd en geldt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur. Deze weginrichting sluit aan bij het voornemen van de gemeente Tytsjerksteradiel om de snelheid op de gehele Ottemawei terug te brengen naar 60 kilometer per uur.

Plus op natuur, recreatie en landschap

De faunapassage is een van de maatregelen vanuit de beloofde ‘plus’ voor het gebied rondom de Sintrale As. De plus omvat naast de natuurmaatregelen ook maatregelen op het gebied van recreatie en landschap. De faunapassage is aangelegd door de provincie Fryslân, wordt voor beheer en onderhoud overgedragen aan de gemeente Tytsjerksteradiel en verbindt twee natuurgebieden van It Fryske Gea.

“Faunapassaazje is ferbettere”

Gedeputeerde Klaas Fokkinga: “By de gebietsûntwikkeling fan De Sintrale As hawwe wy tasein dat wy it gebiet better efter litte as foar de oanlis fan de dyk. As deputearre mei dizze gebietsûntwikkeling yn portefúlje bin ik der grutsk op, dat dy gebietsûntwikkeling ûnderwilens fierder gien is. Tal fan saken binne noch yn útfiering, lykas lânskips- en rekreative maatregels en de realisaasje fan sa’n 30 hektare greidefûgelgebiet. Ek rinne der noch natuerprojekten, wêr’t dizze prachtich nije faunapassaazje oan de Ottemawei ien fan is. Net alle bisten koene út de fuotten mei de foarige passaazje. Mei dizze nije, folle bredere passaazje helpe wy de bisten, dy’t fan no ôf fan it iene nei it oare natuergebiet komme kinne. In moai foarbyld fan de taseine plus foar it gebiet om de Sintrale As hinne.”