Het lossen van de vrachtwagen in Maeriste.
Het lossen van de vrachtwagen in Maeriste. Foto: Ingezonden

Twee vrachtwagens uit Damwâld en Anjum voor Oekraïne

Algemeen

Zaterdagmorgen zaten de bestuursleden van Damwoude-Maeriste bij elkaar. Ze hadden een verzoek uit Maeriste gekregen van hun team in Roemenië, 95 kilometer van de Oekraïense grens. Er waren veel Oekraïense vluchtelingen op straat die een plaats zochten om uit te rusten van de reis uit het oorlogsgebied. Florica, de voorzitter van Prietenia, heeft contact gehad met het klooster in Bobota, een klein dorpje vlak bij Maeriste. Hier staat een grote kerk met veel bijgebouwen waar veel mensen kunnen slapen en uitrusten. De vergadering van het bestuur was kort. Er moest wat gebeuren op korte termijn. Daarom besloot men om maandagmiddag los te gaan met de inzameling van bedden en aanverwante artikelen en via de media en in de kerken mensen op te roepen om te doneren.

Maandagmiddag kwamen honderden mensen hun spullen brengen. Dat had het bestuur niet verwacht dus moest er opgeschaald worden. Ondertussen had men een sponsor gevonden voor het transport en de vrachtwagen geregeld om alles naar Maeriste te brengen. Op de eerste inzamelingsdag kwamen er al genoeg goederen binnen om één vrachtauto van negentig kuub vol te laden. Goederen zoals bedden, matrassen, lakens, dekens en paracetamol, maar ook toiletartikelen zoals maandverband en wc-papier. En daarnaast hygiëneartikelen zoals handdoeken en zeep en baby- en kinderspullen zoals pampers, babyvoeding, kinderbuggy’s en kinderbedjes.

In Anjum was ondertussen ook een inzamelpunt gemaakt voor alle materialen. Ook hier werden veel spullen gedoneerd. Kinderen verzamelden statiegeldflessen en verkochten dagen lang schelpen. Een mooi initiatief. In Damwâld gaat de inzameling nog een paar dagen door. Naast alle materialen kwam er ook veel geld binnen zodat er nog een tweede vrachtwagen geregeld kon worden. De eerste vrachtauto werd zaterdag geladen en de tweede werd de dinsdag erop geladen. Maandag kwam de eerste vrachtwagen in Maeriste aan, zie de foto van het lossen. Daar worden de eerste vijftig bedden bij elkaar gezocht en klaargemaakt voor Bobota. In de opslag ligt ook nog kleding voor mensen die eventueel iets nodig hebben. In het klooster krijgen de vluchtelingen eten van de Roemenen. 

Het bestuur wil iedereen die geholpen heeft met deze actie van harte bedanken! Voor meer actuele informatie en veel foto’s kunt een kijkje nemen op www.damwoude-maeriste.nl. Wilt u de organisatie steunen? Dat kan via bankrekeningnummer NL44 RABO 0343379457 ten name van st. Damwoude-Maeriste.