De te slopen Molenkampsbrug vanuit de lucht gezien met een drone-camera. Deze brug wordt vervangen, met een vaarhoogte van twee meter.
De te slopen Molenkampsbrug vanuit de lucht gezien met een drone-camera. Deze brug wordt vervangen, met een vaarhoogte van twee meter. Foto: Oosterhof Holman

Sloop Molenkampsbrug voor watersportdorp Kollum

Algemeen

Aannemer Koninklijke Oosterhof Holman is half maart begonnen met de sloop van de oude Molenkampsbrug in Kollum. Op deze plek komt een nieuwe brug die 85 centimeter hoger wordt. Hierdoor komt er een doorvaarhoogte van 2 meter. Deze hoogte moet een extra impuls geven aan watersportdorp Kollum. 

Op dinsdag 15 maart gaf wethouder Jelle Boerema het officiële startsein voor de sloop. “De verhoging van de Molenkampsbrug vergroot de vaarbereikbaarheid van Kollum en draagt sterk bij aan de aantrekkelijkheid van het centrum van Kollum en de ontwikkeling van Kollum als watersportdorp”, aldus de wethouder.

Doorvaarroute

Met de verhoging kunnen kleine boten, zoals sloepen, vanaf de Sylsterryd dwars door Kollum en verder over de Kollumer Trekfeart naar de Strobosser Trekfeart varen. In verband met de helling van de brug zal het naastgelegen kruispunt ook iets worden verhoogd. Kollum wil zich presenteren als een aantrekkelijk dorp voor (water)toeristen. Hiervoor zijn al diverse bruggen in Kollum verhoogd.

Noodbrug fietsers en voetgangers

Na het renoveren van de kademuren in Kollum mag Oosterhof Holman weer een mooi project uitvoeren in het centrum van het dorp. Projectleider Martien Tolboom: “Ik ben blij dat wij met dit prachtige ontwerp van de brug Kollum nog een stukje mooier mogen maken”.

Tijdens de werkzaamheden wordt er gebruik gemaakt van een noodbrug, zodat de fietsers en voetgangers zo weinig mogelijk overlast ondervinden van de werkzaamheden. In de zomer van 2022 moet de verhoging van de brug zijn gerealiseerd.