Veel éénpersoons ondernemers kunnen volgens CDA Dantumadiel hulp van de gemeente gebruiken om voor financiële 'coronasteun' in aanmerking te komen.
Veel éénpersoons ondernemers kunnen volgens CDA Dantumadiel hulp van de gemeente gebruiken om voor financiële 'coronasteun' in aanmerking te komen. Foto: Pixabay

CDA: Dantumadiel moet ondernemers beter helpen

Algemeen

Het CDA in Dantumadiel wil dat de gemeente met een herstelplan komt om door de coronacrisis getroffen ondernemers te ondersteunen en de lokale economie een impuls te geven.

“Vanuit de Rijksoverheid is er 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dit doel in Dantumadiel. Daarvan ligt nog nog circa 1 miljoen euro op de plank ligt”, volgens CDA-lijsttrekker Sietze Wijbenga (bij de raadsverkiezingen van half maart).

Schriftelijke vragen

Hij heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van b. en w. “In het coronaherstelplan moet onder andere aandacht zijn voor een voucherregeling voor ondernemers, compensatie van gemeentelijke belastingen en een eerlijke kans voor plaatselijke ondernemers bij gemeentelijke opdrachten”, vinden de CDA-ers.

Ook wordt er aandacht gevraagd voor innovatie, digitalisering, leegstand van panden en coulance met vergunningen.

Horeca- en evenementenbranche

Volgens Wijbenga heeft vooral de horeca- en evenementenbranche het zwaar voor de kiezen gekregen. “Dêr hear ik echt skrinende ferhalen fan”, aldus Wijbenga. Ook diverse verenigingen hebben het moeilijk en als gevolg daarvan ook de ondernemers die normaal gesproken aan verenigingen leveren.

Nog één miljoen euro

Wijbenga heeft de indruk dat veel ondernemers in Dantumadiel onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden die de rijkssteunregelingen bieden. “As jo in ienpersoans bedriuw hawwe en gjin boekhâlder of in advysburo achter jo hawwe, dan is it dreech om alle regelngen sekuer út te plúzjen.” De gemeente kan wat dit betreft meer betekenen, vindt Wijbenga, helemaal nu van de 1,8 miljoen euro één miljoen volgens hem nog niet besteed is.