Lutz Jacobi uit Wergea is niet opnieuw kandidaat voor de PvdA in de gemeenteraad van Leeuwarden.
Lutz Jacobi uit Wergea is niet opnieuw kandidaat voor de PvdA in de gemeenteraad van Leeuwarden. Foto: Actief Media

Twee ‘nieuwe’ partijen van tien bij raadsverkiezing Leeuwarden

Algemeen

Strikt genomen doen er half maart in de gemeente Leeuwarden twee partijen mee aan de raadsverkiezingen, die daar vier jaar geleden niet aan deelnamen: Forum voor Democratie en GroenLinks.

Dit laatste is het gevolg van het feit dat GroenLinks in Leeuwarden jarenlang meedeed onder de naam PAL/GroenLinks. PAL stond voor Progressieve Actie Leeuwarden. Die vereniging is vorig jaar door de leden opgeheven. Zodoende heeft, door loting, Forum voor Democratie (FvD) op de kieslijst nummer 9 gekregen en GroenLinks nummer 10. De overige acht partijen zetelen nu ook in de gemeenteraad, en feitelijk geldt dit ook voor GroenLinks.

PvdA-ers uit Wergea

Uit het verspreidingsgebied van weekblad Actief staan acht kandidaten op die tien lijsten, waarvan enkelen in potentie op een verkiesbare plaats. Bij de PvdA is dit Lydia van Santen (nr. 6) uit Wergea. Oud-PvdA-raadslid Wietse Martens uit Wergea staat op nummer 29. Opvallend ‘afwezige’ is huidig raadslid Lutz Jacobi, tevens voormalig PvdA-Tweede Kamerlid.

CDA-ers uit Wergea

Aaltje Meinderts uit Wergea staat elfde op de CDA-lijst. Uit Warten komt nummer 29 op die lijst: Folkert Bruinsma. De echte lijstduwer is gedeputeerde en oud-wethouder Friso Douwstra uit Leeuwarden, op nummer 30.

D66-ers uit Warten

Voor D66 staat Johan Magré uit Warten op nummer 3 en zijn dorpsgenote Tieneke Clevering op nummer 17. Zij is voor de combinatie Water Natuurlijk lid van het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân én ook lid van het bestuur van Dorpsbelang Warten.

Kandidaat uit Drogeham

Opvallend is op Lijst 058 de naam van Nanne Klompstra, op nummer 12. Niet vanwege de naam, maar vanwege de woonplaats: Drogeham in Achtkarspelen. Dit is toegestaan, mits hij naar Leeuwarden verhuist als hij als raadslid wordt verkozen en ook echt raadslid wil worden.

Forumlid uit Wergea

Bij lijst 9 van Forum voor Democratie staat R. Blom uit Wergea als kandidaat nummer 5 vermeld. Lijsttrekker voor die partij in Leeuwarden is K.J.J. Oudhuis.