Een artist impression van de nieuwbouw, die inmiddels voltooid is.
Een artist impression van de nieuwbouw, die inmiddels voltooid is. Foto: Adema Architecten

Stichting Lichtpunt in Kollumerzwaag gaat nieuwbouw officieel openen

Algemeen

Het was voor de acht bewoners van de woonboerderij een dramatische gebeurtenis, toen in december 2017 de gehele woonboerderij van Stichting Lichtpunt aan de Foarwei in Kollumerzwaag afbrandde en verloren ging. Gelukkig konden alle bewoners ongedeerd de brandende boerderij verlaten. De bewoners zijn op verschillende adressen in de regio ondergebracht en het bestuur van Stichting Lichtpunt begon vrij gauw daarna met de plannen om alles weer op te bouwen. Op vrijdagmorgen 18 februari om 11.00 uur wordt het gehele bouwproject afgesloten en worden de nieuwe gebouwen officieel geopend door Tweede Kamerlid Harry van der Molen. 

De bouw was een heel karwei. Er zijn heel wat problemen door het bestuur overwonnen. Eerst is er veel tijd in gaan zitten om op één lijn te komen met de verzekeraar Interpolis. Samen met architect Bernd Bove van architectenkantoor Adema is ervoor gekozen om niet één gebouw, maar twee woongebouwen te realiseren met in totaal 20 moderne, zelfstandige woningen. Ze hebben allemaal een eigen GBA-nummer (huisnummer). Samen met de appartementen in de andere gebouwen, beschikt Lichtpunt nu over 33 volledig zelfstandige woningen/appartementen. De nieuwe appartementen zijn gasloos en voorzien van een warmtepomp.

Tweede Kamerlid Harry van der Molen is geen onbekende in de omgeving, want hij is geboren in Kootstertille en opgegroeid in Damwâld. Hij kent de Lichtpuntorganisatie goed en daarom is het bestuur heel blij dat juist hij de opening zal verrichten. De opening vindt plaats door de onthulling van de namen van de gebouwen. Het hele gebeuren zal zo veel mogelijk corona-proof worden georganiseerd. Voor iedere belangstellende is er ‘koffie to go’ op het terrein aanwezig.