Violiste Meri Khojayan en pianist Robert Poortinga.
Violiste Meri Khojayan en pianist Robert Poortinga. Foto: Ingezonden

Maartenskerkconcert met het duo Khojayan/Poortinga

Algemeen

Op zondagavond 13 februari is er weer een concert in de sfeervolle Maartenskerk. Dit keer treedt het viool- en pianoduo Khojayan/Poortinga op.

Met hun recitals in Spanje, Italië, Duitsland en de Verenigde staten zijn de leden van dit duo ware ambassadeurs van het viool-pianorepertoire. Ze staan inmiddels bekend om hun eenheid in interpretatie, muzikale en technische capaciteiten en hebben een repertoire opgebouwd dat zich uitstrekt van de barokperiode tot het hedendaagse tijdperk. 

Sinds 2015 werkt het duo uitsluitend samen. Ze richten zich daarmee volledig op het viool- en pianorepertoire. De achtergrond van de muziekstukken is een belangrijk aspect voor hun interpretatie. Het duo is voortdurend op zoek naar een eigenzinnig geluid. Door de piano- en vioolpartijen als gelijkwaardig te beschouwen en de muzikale betekenis van elke regel te begrijpen, is het mogelijk om ‘één klank’ te creëren zoals bij de uitvoering van een symfonie. Het duo zelf zegt daarover: “Het besef dat het woord ‘muziek ’ in veel talen slechts in enkelvoud voorkomt en dat het alleen op hét moment bestaat, biedt de mogelijkheid om iets heel speciaals te creëren tijdens een uitvoering. Dit onderscheidt muziek van alle andere vormen van kunst.” 

In 2019 was het duo prijswinnaar op de Luigi Nono kamermuziekcompetitie, een van de meest prestigieuze kamermuziek-competities in Italië. Op het programma staat muziek van Locatelli, Beethoven, Prokofiev en Szymanovski.