Afbeelding
Foto: Pixabay

Noorderbreedte pioniert in de ouderenzorg met start Onderzoeksacademie

Algemeen

Op dinsdag 1 februari 2022 is Noorderbreedte, als een van de eerste ouderenzorgorganisaties in Nederland, gestart met haar eigen onderzoeksacademie: Onderzoeksacademie Noorderbreedte. Noorderbreedte hecht veel waarde aan de onderzoek-structuur die met de Onderzoeksacademie wordt gerealiseerd. De resultaten van alle onderzoeken geven inzicht om de kwaliteit van de zorg continue te verbeteren. Noorderbreedte stimuleert daarom het doen van onderzoek door medewerkers. De Onderzoeksacademie biedt hier het fundament voor. 

Noorderbreedte omschrijft de Onderzoeksacademie als een “stevig en professioneel orgaan binnen de organisatie”. Daarmee wil men onderzoek een zichtbare en herkenbare plek geven binnen en buiten de organisatie. De academie wordt geleid door dr. Gea van Dijk, die associate lector ‘Ouderen met psychische problemen’ is en in 2021 de NKOP-award van het Nederlands Kenniscentrum Ouderen Psychiatrie (NKOP) in ontvangst mocht nemen. 

De academie bestaat uit verschillende onderzoekonderdelen van Noorderbreedte, die in verbinding met elkaar staan. Van Dijk werkt samen NHL Stenden Hogeschool en een kenniskring. Daarnaast is er de Wetenschappelijke onderzoekscommissie van Noorderbreedte (WOC). Dit is een groep van ongeveer twintig betrokken medewerkers die zich inzetten voor het doen van onderzoek, het begeleiden en borgen ervan. Ook zijn er senior onderzoeksbegeleiders en senioronderzoekers, waaronder promovendi die tijdelijk aan Onderzoeksacademie verbonden zijn. Tot slot is er een landelijk netwerk met de RUG/UMCG, NHL Stenden, Faith research consortium, externe kenniscentra en Topcare.

Er zijn maar weinig ouderenzorgorganisaties die op deze manier onderzoek doen. Met Onderzoeksacademie Noorderbreedte wil de organisatie iets vernieuwend neerzetten: in verbinding met elkaar gezamenlijk onderzoek doen op diverse niveaus. Promovendi, hbo’ers, mbo’ers en zorgmedewerkers, iedereen doet een deel van het onderzoek. Hiermee wil Noorderbreedte de drempel verlagen om onderzoek te doen. En doordat zorgmedewerkers nauw betrokken zijn bij het onderzoek kunnen de resultaten geïmplementeerd worden in de organisatie.