Wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier (rechts) onthulde een tijd geleden samen met Anne Bosklopper van Hollema Bouw het gemeentemonument-schildje aan de gevel van de Sluisfabriek.
Wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier (rechts) onthulde een tijd geleden samen met Anne Bosklopper van Hollema Bouw het gemeentemonument-schildje aan de gevel van de Sluisfabriek. Foto: Ingezonden

“Sluisfabriek is voorbeeld voor cultuurbeleid Smallingerland”

Algemeen

De manier waarop er in de voormalige Sluisfabriek aan uitwisseling wordt gedaan van culturele ideeën en projecten, is een voorbeeld voor het nieuwe cultuurbeleid van de gemeente Smallingerland. Dat zegt wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier van cultuur. De nieuwe cultuurnota heeft de ietwat raadselachtige titel: ‘Cultuur is (g)een eiland; cultuurvisie Smallingerland 2022-2025’.

Wethouder Hartogh Heys legt uit wat met die titel wordt bedoeld: “In zekere zin is cultuur een sector op zichzelf, dus zo gezien een eiland. Maar wij streven ernaar binnen de cultuur meer dwarsverbanden tot stand te brengen en ook tussen de culturele sector en andere sectoren. En dat is wat men in de Sluisfabriek in Drachten (aan de Tussendiepen 6) in het klein ook doet!”

In de cultuurnota gaat het niet over geld en financiering, maar over hoe de gemeente de cultuur denkt te bevorderen binnen de grenzen van Smallingerland. Enkele opvallende kernwoorden: ontmoeten, verbinden, ontwikkelen, sturing, initiëren, entameren, organische samenwerkingen, participatie. Het zijn wat vage en abstracte begrippen, beseft ook de wethouder.

Meer ‘impact’ en ‘crossovers’

Hij wil daarom ook meer nadruk op de ‘impact’ van cultuur op de bevolking van de gemeente. “Dit is een leerproces”, stelt de Cultuurvisie, “maar het hoeft ook niet in één keer klaar.”  De wethouder wil ook meer ‘crossovers’ tussen cultuur en andere sectoren of begrippen, zoals duurzaamheid, ondernemen, innovatie, maar ook zorg, recreatie en andere maatschappelijke doelen. Dat zal meer overleg vergen tussen de culturele sector en anderen. “Ook dit is een leerproces; cultuur-overleggen in het verleden leidden tot een zekere overleg-allergie.”

Zaaien en oogsten

Het doel is ook om “middelen en productionele kennis beschikbaar te maken ten bate van ad hoc-initiatieven in de sector.” De samenvatting van de Cultuurvisie eindigt met de optimistische zin: “De culturele grond is vruchtbaar in Smallingerland, het wordt na de coronabeperkingen van de afgelopen seizoenen weer tijd om te zaaien en te oogsten.”