De vernieuwde website van FUMO, te vinden via www.fumo.nl
De vernieuwde website van FUMO, te vinden via www.fumo.nl Foto: Schermafbeelding FUMO-website.

Website FUMO drastisch vernieuwd

Algemeen

De website van de Friese omgevingsdienst FUMO is volledig op de schop gegaan. Fumo.nl is nog steeds te herkennen aan de huisstijl, maar veel moderner én toegankelijker. De informatie is nu ook beschikbaar voor mensen die kleurenblind, laaggeletterd of doof zijn.

Vooral die betere toegankelijkheid vindt FUMO-directeur Pieter Hofstra belangrijk: “Inwoners en bedrijven moeten bij ons makkelijk de juiste informatie kunnen vinden over de wet- en regelgeving op het gebied van natuur en milieu. Preventie door goede informatie is beter dan handhaven. Zo werken we samen aan een schone en veilige leefomgeving.”

Takenpakket uitgebreid

De FUMO heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Het takenpakket is sinds de oprichting uitgebreid en er is steeds meer specialistische kennis in huis. Een nieuwe website met actuele informatie en duidelijke teksten is een logische vervolgstap. 

Een toegankelijke website is sinds 2018 verplicht voor alle overheidsinstanties. Hier staat de FUMO volledig achter. In het ontwerp én in de techniek van fumo.nl staat toegankelijkheid voorop, zodat de informatie ook beschikbaar is voor mensen die laaggeletterd, kleurenblind of doof zijn. Directeur Hofstra: “De site is gebruiksvriendelijk voor iedereen. We blijven de website continu ontwikkelen, om volledig aan de toegankelijkheidseisen voor overheidswebsites te voldoen.” 

Regionale omgevingsdienst

De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) is in 2014 opgericht als één van de regionale omgevingsdiensten in Nederland. De dienst levert een bijdrage aan een veilige en schone leefomgeving in Fryslân. Dat doet de FUMO door de gemeenten, de provinsje en het Wetterskip te ondersteunen bij de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving en specialistisch advies op het gebied van milieu en omgeving. Daarbij zoekt de Friese omgevingsdienst continu naar de balans tussen milieu en economie

Rampen aanleiding

De regionale omgevingsdiensten zijn opgericht naar aanleiding van evaluaties van de vuurwerkramp in Enschede en een grote, dodelijke oudjaarsbrand in café Het Hemeltje in Volendam, ook het gevolg van (klein) vuurwerk en zeer brandbare plafondversiering. De ramp in Enschede gebeurde op 13 mei 2000 en leidde tot 23 doden, onder wie vier brandweermannen. Ongeveer 950 mensen raakten gewond en circa 200 woningen werden verwoest. De ramp in Volendam had plaats in de nacht van oud en nieuw van 2000 op 2001. Die brand kostte het leven van 14 Volendamse jongeren. Ruim 180 jongeren raakten (zwaar) gewond.