Pytsje Venema (links) en Pytsje Jongsma (midden) breien samen zwachtels. Ze overhandigen de 2000ste zwachtel aan Tine Hoekstra.
Pytsje Venema (links) en Pytsje Jongsma (midden) breien samen zwachtels. Ze overhandigen de 2000ste zwachtel aan Tine Hoekstra. Foto: Actief Media

Leprazending: 2000 gebreide zwachtels

Algemeen

Zondag 30 januari 2022 is het Wereldlepradag. Dan wordt wereldwijd aandacht geschonken aan (het bestrijden van) deze nare ziekte. Tine Hoekstra-Twijnstra uit Eastermar zet zich al anderhalf jaar druk in voor de strijd tegen Lepra. Met haar netwerk breidt ze zwachtels voor Leprazending Nederland. Vrijdag kreeg ze de 2000ste zwachtel overhandigd van de breisters Pytsje Venema en Pytsje Jongsma. Zondag geeft ze er een presentatie over in de kerk van de Protestantse Gemeente Eastermar. “Geweldig om dan ook mee te delen dat de 2000ste zwachtel binnen is!” 

In de zomer van 2020 begon Tine met het breien van zwachtels voor de stichting. Ze had een bedrag geschonken aan dit goede doel. Medewerker Alex Visscher van deze organisatie was zo enthousiast over de donatie, dat hij belde om haar te bedanken.

Zwachtels breien van katoen
Op haar uitnodiging kwam hij een paar maanden later bij haar thuis. “Hij gaf meer informatie over de Leprazending en vroeg of ik zwachtels wilde breien voor de slachtoffers van lepra.” Tine wilde dit graag doen en begon met breien.

Bacterie besmet jaarlijks 210.000 mensen 
Jaarlijks worden circa 210.000 mensen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika besmet met de leprabacterie. De bacterie komt bijvoorbeeld in het lichaam via huidwondjes of door het inademen van hoest- en neusdruppels. Als mensen niet op tijd hulp krijgen, lopen ze het risico gehandicapt of blind te worden. Daarom is het belangrijk om wonden op handen en voeten goed te verzorgen en ze af te dekken met katoenen zwachtels. Dit materiaal is uitwasbaar en het voelt niet zweterig aan op de wond.

Breimethode
Tine breidt de zwachtels allemaal op dezelfde manier: “Ik gebruik ongebleekt wit of lichtgekleurd 100% katoengaren voor naalddikte 2,5 tot 3,5 millimeter. Eerst zet ik 20 tot 30 steken op en dan blijf ik aldoor recht breien tot het einde van de naald. Dit herhaal ik steeds tot de zwachtels in de lengte 150 centimeter zijn en in de breedte tussen de 10 centimeter en 15 centimeter.”

2000 zwachtels
Haar hobby heeft ook andere mensen geïnspireerd. “Mensen in mijn omgeving wilden ook graag zwachtels gaan breien voor de Leprazending. Door de lockdown hadden ze alle tijd om mee te helpen.”

Naar Azië en Afrika
Daarnaast deed ze een oproep in de kerk- en de dorpskrant en de eerstvolgende die een zwachtel had gebreid, was mevrouw L. Veenstra-Roorda. Inmiddels breien ongeveer 200 vrouwen mee en hebben ze samen al 2000 zwachtels gebreid. Bij Tine thuis liggen de zwachtels in koffers klaar om naar het kantoor in Apeldoorn te brengen. Leprazending Nederland stuurt de zwachtels naar Nepal, Myanmar, Bangladesh en India in Azië en Tsjaad, Congo, en Ethiopië in Afrika.