Harm Visser op kop tijdens een training in Thialf.
Harm Visser op kop tijdens een training in Thialf. Archieffoto Actief Media

Harm Visser uit De Westereen wint eindklassement Marathon Cup

Algemeen

Harm Visser heeft zaterdagavond in de Elfstedenhal in Leeuwarden het eindklassement van de Marathon Cup gewonnen. De 22-jarige Westereender schaatser werd negende in de laatste wedstrijd van het seizoen en bleef Sjoerd den Hertog - de nummer 2 in het klassement - nipt voor.

In een interview met Weekblad Actief aan het begin van dit jaar sprak Visser over de vele tweede en derde plaatsen die hij dit seizoen had gehaald. Maar een overwinning was steeds uitgebleven. Een paar dagen na het interview - nog voor de publicatie in de krant - won hij de twaalfde Marathon Cup-wedstrijd in Alkmaar. Hij had nu de smaak te pakken en finishte ook bij de twee daaropvolgende Marathon Cup-wedstrijden als eerste. In de vijfde Grand Prix-wedstrijd in het Zweedse LuleĆ„ pakte hij ook nog eens de zege. Deze laatste overwinning telt overigens niet mee voor het klassement van de Marathon Cup. 

Visser startte zaterdag in het leiderspak. Na veertien marathons was het verschil tussen hem en Den Hertog slechts 5,2 punten. Beide heren hadden dit seizoen een wedstrijd gemist. Visser vanwege twee gele kaarten en Den Hertog ging in januari op trainingskamp naar Tenerife en sloeg daarom een wedstrijd over. 

Het beloofde dus een spannende finale te worden. De wedstrijd verliep wat chaotisch met meerdere vluchtpogingen van verschillende schaatsers. Dertig ronden voor de finish ontsnapten drie schaatsers, een paar ronden later sloten nog vijf schaatsers zich bij hen aan. Visser en Den Hertog konden niet meer aansluiten bij deze kopgroep. Bij het afsprinten van het peloton liet Visser echter zien dat hij in de sprint nog steeds oppermachtig is. Deze wedstrijd werd hij negende, voldoende voor de winst in het eindklassement. De kopgroep ging daarna door voor de eindsprint die uiteindelijk gewonnen werd door Robert Post, een ploeggenoot van Visser.

Het was dus een goed weekend voor Jumbo-Visma. Visser rijdt nu al drie jaar in het marathonteam van de ploeg. Vrijdag maakte hij bekend dat hij zijn contract verlengt met twee jaar.

Bij de dames won Irene Schouten de vijftiende Marathon Cup-wedstrijd, de Hallumse Marijke Groenewoud werd tweede. De klassementsleider Maaike Verweij reed vanwege een blessure niet mee, maar had in de wedstrijden daarvoor genoeg punten gehaald om het eindklassement te winnen.