Druk bezig met verhuizen. V.l.n.r Fokeline Veenstra, Baukje Veenstra en Annemieke de Jong-Hage.
Druk bezig met verhuizen. V.l.n.r Fokeline Veenstra, Baukje Veenstra en Annemieke de Jong-Hage. Foto: ActiefMedia

Een nieuw thuis voor cliënten van De Flinters en Kleurryk

Algemeen

De bewoners van De Flinters en Kleurryk zijn onlangs verhuisd naar hun nieuwe onderkomen aan de J.D. de Vriesstraat in Burgum. Voorheen zaten de cliënten van Kleurryk ook op deze locatie, maar dat pand was niet rendabel meer. Het pand is afgebroken en de cliënten zijn tijdelijk naar de Schoolstraat in Burgum gegaan. Annemieke de Jong-Hage, locatiemanager, vertelt met trots dat het nieuwe pand prachtig is, duurzaam en van alle moderne technieken voorzien.

“Door een verbeterde organisatie hebben we kwaliteitsverbetering en werkt alles nu een stuk efficiënter.” In totaal wonen er 24 cliënten die onderverdeeld zijn in twee groepen. Beide groepen hebben ondersteuning nodig, maar de ene groep is verbaal net wat mondiger. Allemaal hebben ze dagbesteding elders in Burgum die gericht is op creatief bezig zijn en beleving. Daarnaast is er nog dagbesteding voor 20 externe cliënten die elke dag langskomen.

Het nieuwe onderkomen aan de J.D. de Vriesstraat. Foto: Actief Medcia 

Voorbereiding

Een verhuizing is voor veel mensen stressvol en zeker ook voor de cliënten. Daarom zijn zij zoveel mogelijk betrokken bij de voorbereidingen van de verhuizing. “Samen met de interieurstyliste zijn er moodboards gemaakt en konden de cliënten hun voorkeuren doorgeven. Dit vonden ze reuze interessant om te doen. Verder hebben ze meegeholpen met dozen inpakken en zijn we van tevoren een aantal keren op de nieuwe locatie geweest. De meesten vonden het zeker spannend, maar ook erg leuk”, legt Annemieke uit.

Een aantal cliënten heeft nu ook nieuwe begeleiders. Dit kan niet zo van de een op de andere dag, daarom is hier ook in geïnvesteerd. “Deze begeleiders hebben we een tijdje geleden al gekoppeld aan de cliënten zodat ze elkaar goed leren kennen. Het is even investeren, maar dan kan iedereen na de verhuizing hopelijk goed landen.”

De officiële opening

Op 8 juni wordt het Prokkeltuinfeest georganiseerd en hiermee is de officiële opening van het nieuwe pand. Landelijk is het dan de Prokkelweek, waar een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking centraal staat. “Het wordt een gezellige ontmoeting voor genodigden in onze tuin, met leuke activiteiten waar de cliënten ook zeker mee gaan helpen.”

Word vrijwilliger

Wat voor een vrijwilliger een kleine moeite is, is voor een cliënt een grote krent in de pap. “Al is het maar een wandeling, ergens een visje eten, of een andere activiteit. Zo hebben zij iets om naar uit te kijken en wordt hun wereldje ook wat groter. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn en ook hoeft het niet per se wekelijks”, aldus Annemieke.

Annemieke is sinds 2000 werkzaam bij Alliade en haar voorgangers en heeft een zoon met een verstandelijke beperking, dus weet zij hoe intensief deze zorg is. Toen haar zoon nog klein was heeft zij, naast haar werk in de zorg, een managementopleiding gedaan met als een van haar doelen haar nek uit te steken om de zorg beter te maken.