Concert van 'BBB' naar 'De Drachtster 3'
Concert van 'BBB' naar 'De Drachtster 3' Foto: Freekpik.com

Concert van ‘BBB’ naar ‘De Drachtster 3’

Algemeen

In de periode 1958 tot 1974 gaven de drie Drachtster muziekverenigingen Concordia, Drachtster Harmonie en Crescendo, gezamenlijke concerten onder de naam BBB-concert. Deze concerten vonden plaats in de bedrijfskantine van Philips. Deze historische muzikale traditie wordt nu nieuw leven ingeblazen onder de naam ‘De Drachtster 3’. 

De naam ‘BBB’ van het concert was ontleend aan de namen van de dirigenten; F. van der Bij (Concordia), C. Bijlstra (Drachtster Harmonie) en P. Bakker (Crescendo). Onder het motto ‘muziek’ vereent’ trokken de verenigingen samen op in de voorbereiding op deze concerten. De Philips-personeelsvereniging was zo enthousiast na het eerste concert dat er direct een nieuwe datum voor het volgende seizoen werd vastgelegd. Het concert groeide uiteindelijk uit tot een groot succes en verplaatste zich al snel naar het podium van de Lawei.

Waarom het succes na 20 jaar is gestopt? Geen idee! Er schijnt wel het een en ander gebeurd te zijn tussen de verenigingen. Het gevoel van “gemeenschappelijk” en “muziek vereent” is ergens verdwenen, maar hoe mooi zou het zijn om dit gevoel weer terug te krijgen? Zeker na de corona-periode waarin er soms periodes niet gerepeteerd kon worden. De verstandhouding tussen de 3 orkesten is gelukkig in de loop der jaren weer hersteld. Regelmatig worden er leden onderling uitgewisseld, wat een gevoel van saamhorigheid geeft. 

Nadat Concordia, tijdens de reünie van hun 100 jarig bestaan vorig jaar, allemaal artikelen tegenkwam over het BBB-concert, werd het idee geopperd om dit concert weer in ere te herstellen. In de voorbereidingen naar een nieuw te organiseren BBB-concert vielen we meteen over de naam. Dit wordt door het publiek waarschijnlijk anders opgevat dan een concert van twee harmonie-orkesten en een fanfare, zeker in verkiezingstijd. Besloten werd om een prijsvraag voor de leden van alle 3 orkesten te organiseren. Uit alle inzendingen is een nieuwe naam gekozen en wel: “De Drachtster 3”. 

Nieuwsgierig naar dit muzikale stukje cultuur van Drachten? Het concert van “De Drachtster 3” is georganiseerd op 1 april a.s. om 20.00 uur in de Fonteinkerk, De Kolken 39 in Drachten. De toegang is gratis. Uiteraard hopen we u daar te begroeten! Want nog steeds kan Drachten trots zijn op deze drie muziekverenigingen. Zowel Concordia, Drachtster Harmonie als Crescendo zullen een gevarieerd programma ten gehore brengen. Een muzikale avond met voor elk wat wils. Tot zaterdag 1 april!