Het Informatiepunt Digitale Overheid in dbieb in Burgum is dinsdag geopend. V.l.n.r.: Anneke Adema (Kearn), wethouder Caroline de Pee (Tytsjerksteradiel) en directeur Hans van der Veen van dbieb.
Het Informatiepunt Digitale Overheid in dbieb in Burgum is dinsdag geopend. V.l.n.r.: Anneke Adema (Kearn), wethouder Caroline de Pee (Tytsjerksteradiel) en directeur Hans van der Veen van dbieb. Foto: Actief Media

Deze week dubbel feest in dbieb in Burgum

Dinsdag 24 januari openden wethouder Caroline de Pee van Tytsjerksteradiel, directeur Hans van der Veen van dbieb en Anneke Adema (Kearn) het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek in Burgum. Dit is een landelijk initiatief, dat nu ook in dbieb Burgum invulling krijgt. Een dag later trapt burgemeester Jeroen Gebben in dezelfde bibliotheek de Nationale Voorleesdagen af met een feestelijk voorleesontbijt.

In dbieb leest hij de oudste kleuters van Kinderopvang Burgum voor uit het prentenboek van het jaar ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje'.

Prinses Laurentien opent het landelijke voorleesontbijt; in dbieb Burgum neemt burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel deze feestelijke taak op zich. Gebben is enthousiast: “Lezen en voorgelezen worden vind ik fijn. Het is namelijk heel intiem en stimuleert je brein. Je bouwt een eigen leefwereld op, waar niemand even bij kan. Het is voor mij een prettige manier van ontspannen in mijn drukke bestaan.”

Tijdens de Nationale Voorleesdagen, van 25 januari tot en met 4 februari, zijn er volop (voor)leesactiviteiten en voorstellingen in dbieb. Voor de allerkleinsten én hun (groot)ouders. Kinderen die (gratis) lid worden, krijgen - zo lang de voorraad strekt - een gratis ‘Maximiliaan-knuffeltje'.

Lezen en schrijven vaak ‘online’

(Voor)lezen stimuleert de taalontwikkeling en uitbreiding van woordenschat. En wie goed kan lezen en schrijven, kan zich over het algemeen goed redden. Als je jong bent, maar ook als je al wat ouder bent. Zeker nu heel veel zaken online geregeld worden, is het belangrijk dat je goed kunt lezen en schrijven. Voor niet iedereen is dit vanzelfsprekend, waardoor online contact met veel organisaties soms stroef verloopt.
Met de opening van een Informatiepunt Digitale Overheid in dbieb is er voor iedereen hulp en advies bij overheidszaken. Met een direct antwoord of een doorverwijzing naar de juiste organisatie. Wethouder Caroline de Pee verzorgt op 24 januari de feestelijke opening.

“Soms een hele klus”

Het informatiepunt voorziet in een groeiende behoefte. Zo verzorgen vrijwilligers van KEaRN op dinsdagmiddag het Formulierenloket in dbieb. Wethouder De Pee: ”Waar voor de één het invullen van een (digitaal) formulier een fluitje van een cent is, is dat voor een ander een hele klus. En tegenwoordig moeten er nogal wat formulieren worden ingevuld! Daarom ben ik blij met dit initiatief van de bibliotheek en KEaRN om een formulierenloket te beginnen, waar men op een laagdrempelige manier wordt geholpen bij het invullen ervan! Zo kunnen inwoners, met een beetje hulp van vrijwilligers, zelfstandig hun zaken (blijven) regelen.” 

Zaken online regelen in dbieb

Bij het Informatiepunt Digitale Overheid kunnen inwoners van de gemeente Tytsjerksteradiel terecht met vragen over allerlei overheidszaken, zoals het aanvragen van toeslagen en uitkeringen, regelen van zorg, een rijbewijs aanvragen of werk zoeken. Voor eenvoudige vragen en doorverwijzen naar specialisten, kan men iedere middag terecht bij de medewerkers van dbieb en de vrijwilligers van Seniorweb. Kijk voor meer informatie ook op dbieb.nl .

Met de QR-code zie je een video 'voorlezen en kinderyoga' in de bieb van Dokkum.