Margriet Wolf naast de Zomerweg. Voorbij de afslag Langelaan staan geen strepen meer op de weg.
Margriet Wolf naast de Zomerweg. Voorbij de afslag Langelaan staan geen strepen meer op de weg. Foto: Actief Media

"Markearing stik Simmerdyk falt te oerweagjen”

De gemeente Tytsjerksteradiel is misschien bereid de Zomerweg tussen Hurdegaryp en de afslag Langelaan (naar De Dobben) van markering met witte strepen te voorzien. Dat is kort samengevat de reactie van de gemeente naar aanleiding van een ('dubbele') klacht van Margriet Wolf uit Hurdegaryp.

Mevrouw Wolf heeft voor de tweede keer een klacht ingediend bij de gemeente Tytsjerksteradiel, nu bij de gemeenteraad. Zij vindt dat de Zomerweg tussen Hurdegaryp en De Dobben (afslag Langelaan) pal westelijk van Burgum te slecht verlicht is, en daarom gevaarlijk. Dit vindt ze des te meer van belang, nu volgens haar veel extra autoverkeer deze weg neemt. Dit omdat de kruising van Quatrebras voor autoverkeer lange tijd is afgesloten, vanwege werkzaamheden.

“Vanaf Hurdegaryp naar de Dobben houdt alle signalering op de Zomerweg voor de auto’ s op.” Oftewel: “Er zijn geen witte strepen op de weg, geen witte paaltjes langs de weg en er is geen goed zichtbare straatverlichting”, constateert ze. “En als het mistig is, zoals de laatste paar dagen, dan zie je helemaal niks!” vertelt ze telefonisch aan Weekblad Actief.

Nu er zo veel verkeer is, “dat bovendien te hard rijdt - je mag 60 door de tunnel onder de Sintrale As door, is het echt gevaarlijk”, vindt mevrouw Wolf. Er zouden op z’n minst witte plastic relectorpaaltjes langs de weg moeten staan, meent ze. “Zijn die zo duur?” Ze hoorde dat veel mensen de Zomerweg en vooral de tunnel onder de Sintrale As gevaarlijk vinden. "En slecht zicht hebben.”

De gemeente Tytsjerksteradiel reageert dat (meer) verlichting langs de Zomerweg tussen de Langelaan en Hurdegaryp niet nodig is. "Dat dogge wy hast nergens by 60 kilometer-wegen”, zegt gemeentelijk verkeerskundige Johan Meirink. "Mar in markearing mei wite streepkes oan de bûtenkant fan de wei, dat falt te oerweagjen.”

Zo’n klus zal echter op z’n vroegst in het voorjaar van 2023 kunnen, aldus Meirink. “It moat dan ridlik drûch waar wêze en minimaal tsien graden boppe nul. Dus dizze winter wurdt it ‘m net mear.”