Dorpshistoricus Ids Krol links met Bareld Kootstra voorzitter Karakteristyk op molen De Hoop in Sumar.
Dorpshistoricus Ids Krol links met Bareld Kootstra voorzitter Karakteristyk op molen De Hoop in Sumar. Foto: Actief Media

Sumar middelpunt van Open Monumentendag in Tytsjerksteradiel

Algemeen

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september zet stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel het dorp Sumar in het zonnetje. Hier kun je van 10 tot 17 uur kennis maken met een dorp vol historie.


In Sumar is het verleden nog springlevend. Ervaar het zelf op de korte kuierroute langs dorpsbepalende monumenten. Duurzaamheid is de rode draad van deze dag. En wat is er nou duurzamer dan een nieuwe bestemming geven aan een voormalige lagere school of een monumentale koprompboerderij. Een aantal bewoners stelt hun verbouwde pand open voor bezoek. Korenmolen de Hoop is pas gerestaureerd en draait weer op volle toeren. Maar ook de basisschool It Bynt - alweer bijna 50 jaar oud - is vorig jaar in een duurzame nieuwe jas gestoken. Iedereen is deze dag op school welkom om een kijkje te komen nemen. In het verenigingsgebouw bij de kerk is een kleine tentoonstelling over geschiedenis van de Sonac. Het bedrijf is al bijna 100 jaar zeer bepalend voor Sumar. 

Dorpswandeling

Bij het Dorpshuis De Kamp start ook een historische dorpswandeling om 10.30, 13.30 en 15.30 uur. De gids vertelt over de dorpshistorie, over markante bewoners en bijzondere gebeurtenissen. Wist u dat hier “het bintje” uitgevonden werd? Voor dit belangrijke aardappelras is een fraai monument bij de entree van Sumar verrezen. Tegenover de voormalige herberg bij het “tramstation” De Koekoek, waar nu een kleine winkel in zit. In de schuur van de boerderij Achterwei 5 vertelt meesterverteller Douwe Kootstra spannende streekverhalen. Hij start om 11, 13, 14, 15 en 16.uur. Moe gewandeld? Ga even zitten in de Dorpskerk en kijk naar een doorlopende video-presentatie over de geschiedenis van de kerk. En luister naar een stukje orgelspel (10.30, 11.30 en 12.30 uur). 

Open Monumentendag 2022

Het programma maakt deel uit van de landelijke Open Monumentendag, die altijd plaats vindt in het tweede weekend van september. In Tytsjerksteradiel organiseert de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel deze dag samen met Dorpsbelang Sumar. En niet te vergeten met heel veel enthousiaste vrijwilligers uit het dorp. Verdere informatie is te vinden op www.openmonumentendag.nl/Tytsjerksteradiel.