De snelle zonneboot van leerlingen van het Drachtster Lyceum in actie bij Akkrum.
De snelle zonneboot van leerlingen van het Drachtster Lyceum in actie bij Akkrum. Foto: Ingezonden

Sunflare Solar Team Drachten wéér Nederlands kampioen

Algemeen

Het Sunflare Solar Team uit Drachten werd afgelopen weekeinde voor de derde keer Nederlands kampioen bij de jaarlijkse zonnebootraces in en bij Akkrum. Zowel in de sprint, de vanwege de harde wind ingekorte duurrace als het Rondje Akkrum eindigde het schip op de eerste plaats.

De NK Zonnebootrace 2022 was in de A-klasse helemaal een Smallingerlands onderonsje. De titelverdedigers versloegen hun plaatsgenoten, het Spectrum Solarteam, dat het in de sprint met een zevende plaats liet afweten. Whisper Power Solar Team uit Drachtstercompagnie eindigde in de A-klasse op de derde plek.

Afgebroken vleugel

De winnaars in de Top-klasse, het Clafis Victron Energy Solar Boat Team uit Leeuwarden, had tijdens de beide dagen van de race een camerateam en vloggers achter zich aan. In een reeks filmpjes is te zien hoe de leden van het volgteam in twee auto’s de verrichtingen van de zonneboot op hun laptops en de mobiel nauwlettend in de gaten houden. Daardoor konden ze tijdens de race een afgebroken vleugel, die het schip op hoge snelheid boven het water uittilt, in het veld repareren.

Met een speciaal ontworpen schroef, waarvan de bladen tegenover elkaar staan, wist Solar Boat Twente de vierde plaats te bemachtigen. De vrijdag gekapseisde Sunderbird van het Duitse team Solar Boat Emden deed zaterdag alleen mee aan de sprint. Ondanks alle pech maakten de teamleden er een vrolijk uitje van en roeiden hun boot over een afstand van ruim vierhonderd meter naar de finish.

Uitslag A-Klasse

1. Sunflare Solarteam (Drachten). 2. Spectrum Solarteam (Drachten). 3. Whisper Power Solar Team (Drachtsercompagnie). 4. Solar Boat Twente (Enschede). 5. VHL-Aeres Solar Team (Leeuwarden). 6. HAN Solarboat Team (Doetinchem). 7. Solar Team Sneek. 8. Dutch Solar Boat Team (Leeuwarden). 9. Solarboot Team Sunderbird (Emden-Leer, D.). 10. Hi-Horizon Racing Team (Gauw).

Winnaars Top-klasse

1. Clafis Victron Energy Solar Boat Team (Leeuwarden).

Winnaars V20-klasse

1. DB-20 Solar Boat Racing (Woudsen).

De volledige uitslagen van de Zonnebootrace 2022 zijn op deze link te vinden.