Twee van de vier beoogde wethouders in beeld: links Jouke Spoelstra (CDA), rechts Tjibbe Brinkman (FNP). Ze overlegden na het spoeddebat van donderdagavond 19 mei.
Twee van de vier beoogde wethouders in beeld: links Jouke Spoelstra (CDA), rechts Tjibbe Brinkman (FNP). Ze overlegden na het spoeddebat van donderdagavond 19 mei. Foto: Actief Media

Deels nieuw college in Achtkarspelen

Algemeen

De gemeente Achtkarspelen krijgt een nieuw college met vier wethouders. Daarover zijn de onderhandelende partijen CDA, FNP en GBA het eens geworden.  Het CDA krijgt twee wethouders.

Sierd Vegelin uit Surhuisterveen is de kandidaat-wethouder voor GBA, hij is de voormalige fractievoorzitter van die partij. Tjibbe Brinkman uit Twijzel is voorgedragen door de FNP. Brinkman zit 16 jaar in de raad namens de FNP. Zowel Vegelin als Brinkman zijn nieuw in het college.

Vrouw uit Kornhorn

Jouke Spoelstra uit Drogeham blijft wethouder namens het CDA. De CDA-fractie zal Lea van der Tuin-Kuipers uit Kornhorn voordragen als tweede wethouder. Eerder was Van der Tuin-Kuipers wethouder in de gemeenten Grootegast, Bellingwolde en Appingedam en lid van Provinciale Staten in Groningen.

Portefeuilles nog verdelen

De portefeuilleverdeling wordt later binnen het college van b. en w. vastgesteld. Naar verwachting worden de wethouders medio juni geïnstalleerd. Dat is ook het moment waarop het beoogd akkoord aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.