De Greidbuorkerij, met zicht op het Langhûs, met verrotte en deels verdwenen dakgoten. Het maakt deel uit van Museum Warten. Rechts een stukje van de opgeknapte hooikap.
De Greidbuorkerij, met zicht op het Langhûs, met verrotte en deels verdwenen dakgoten. Het maakt deel uit van Museum Warten. Rechts een stukje van de opgeknapte hooikap. Foto: Actief Media

Museum Warten krijgt dubbele opknapbeurt

Nu de musea weer helemaal open mogen, bereidt ook Museum Warten (Earmhûs en Greidbuorkerij) zich voor op het nieuwe seizoen. Zaterdag 23 april worden beide museumgebouwen grondig schoongemaakt - binnen én buiten - en zo nodig wordt de klus op zaterdag 30 april afgerond.

Komende zomer worden een deel van het dak en de dakgoten van de greidbuorkerij aangepakt door bouwbedrijf Sytse Douwe van der Vegt uit Weidum. 

Voor de 23e april deed het museumbestuur nog een oproep in dorpskrant De Kommune, want het aantal vrijwilligers is de laatste tijd geslonken. "De measte frijwilligers binne âldere minsken. Dy hâlde der in kear mei op, mar der komme amper jongere minsken foar yn 't plak", zegt bestuurslid Sytse Kloosterman. Zaterdagochtend 9.00 uur begint het met koffie en koek in het Earmhûs. In de middagpauze wordt gezorgd voor soep en broodjes. Aanmelden kan nog, telefonisch via: 06 - 46 97 64 28 of via e-mail: info@museumwarten.nl

Letterdoeken gezocht

Voor de wisselexpositie van dit jaar is het museumbestuur nog op zoek naar meer letterdoeken. "Dus kijk eens in dozen op zolder, of er borduurlappen liggen van moeder of grootmoeder!" roept het bestuur op in dorpskrant De Kommune van Warten.

Komende zomer worden het dak - met name het lage gedeelte - en de dakgoten van de Greidbuorkerij vernieuwd. "Dy hoege dus ek net mear himmele te wurden. Dat hat gjin sin mear", vindt Kloosterman. Adviseur Johan Jorritsma van Buro Erfdiel vertelt dat de dakgoten deels nog oude 'blokgoten' zijn: "Utholle balken. Dêr kin it wetter maklik skea yn oanrochtsje en dan ferrottet it hout ek earder."

Jorritsma is ook aangetrokken om subsidieverstrekkers en fondsen aan te schrijven. Omdat de Greidbuorkerij het enige nog als zodanig herkenbare 'langhûs' is in Nederland, is het museum tevens een Rijksmonument. Het renovatieproject wordt daarom gesubsidieerd door Rijk, provincie en diverse stichtingen en fondsen. "Troch de helberens fan it projekt binne stichtingen en fûnsen makliker oer de streep te heljen", legt Jorritsma uit.

Museum blijft open

Tijdens deze klus in de zomer blijft het museum open. De klus zal zowel door de aannemer uit Weidum, schildersbedrijf Tjeerdsma als door vrijwilligers worden geklaard. "Ek foar dat wurk sykje wy noch mear frijwilligers", merkt Kloosterman op. Door de stijging van de bouwkosten is het bittere noodzaak om het werk samen met vrijwilligers uit te voeren.
De Actief-redacteur krijgt een korte excursie door beide gebouwen. Van de Greidbuorkerij blijken niet alleen een deel van het dak en de dakgoten er slecht aan toe te zijn. De stenen vloer van de stal vertoont een opvallend 'gat'. "Dêr is de flier in skoft lyn fersakke, doe't der op dat plak in hiel swiere man stie. Wy tinke dat dêr in wel ûnder de flier sit. Dat wie eartiids wierskynlik in manier om oan drinkwetter te kommen", legt bestuurslid Anne Heegstra uit.

Het Earmhûs was voor de armsten van Warten. "Der hawwe hjir trije húshâldingen tagelyk wenne", weet Anne Heegstra. Enkelen van hen zijn 'vereeuwigd' met foto's. Eén kamertje is in oude staat bewaard, om te laten zien hoe mensen destijds woonden. Er liggen drie boeken, in de vensterbank: drie Bijbels.