Het laatste kinderfeestje in Zwemcentrum Kollum? De kinderen hadden in elk geval volop plezier.
Het laatste kinderfeestje in Zwemcentrum Kollum? De kinderen hadden in elk geval volop plezier. Foto: Actief Media

Zwemcentrum Kollum dicht: energie te duur

Directeur Vincent Gottschalk van Stichting Zwemcentrum Kollum - met een klein, extra warm binnenbad voor zowel ouderen, revalidatie als ook les- en diplomazwemmen - heeft zaterdag 9 april 2022 voor het laatst de deuren geopend voor kinderen die nog voor hun diploma konden afzwemmen. Daarna volgde nog een kinderfeestje, inclusief zwempartij.

Gottschalk werd geconfronteerd met meer dan een verdubbeling van de energieprijzen in korte tijd, waarna de deuren zijn gesloten. "Als we subsidie van de gemeente hadden kunnen krijgen voor energiebesparende maatregelen en voor de exploitatie, dan was het misschien nog gelukt om het hoofd boven water te houden", veronderstelt Gottschalk. "Maar door de snel stijgende energiekosten, waar geen extra inkomsten tegenover staan, is dit helaas het einde van Zwemcentrum Kollum."

De zweminstructeurs kunnen wel weer aan de slag. Voor bardame Maaike Dotinga (60+) wordt het moeilijker om nog vast, betaald werk te vinden. "Foar my is it jild net iens it wichtichste, mar foaral it kontakt mei de minsken en de bern sil ik bot misse", vreest ze.

Gottschalk is nog exploitant van acht andere zwemscholen, "maar daar ben ik geen eigenaar. Hier in Kollum wel. Ik had gehoopt hier wat van mijn pensioen aan over te houden. Maar dat schiet er nu bij in. Ik kan op mijn 53e jaar opnieuw beginnen aan het opbouwen van pensioen."

Maar ook voor zijn klanten vindt hij het erg sneu. "Er zijn er bij die onlangs nog een heel 'zwempakket' voor het hele gezin hebben gekocht, inclusief diplomazwemmen voor de kinderen. Die schieten er een paarhonderd tot soms wel 700 euro bij in. De kan ik niet terugbetalen. Ik vrees zelfs faillissement, als de Rabobank mijn voorstel niet aanvaardt."

Dit laatste slaat op het feit dat de hypotheek nog lang niet is afgelost. "Ik heb de bank het voorstel gedaan om mij het pand te laten kopen en de stichting niet failliet te laten gaan. Maar de bank kan er ook voor kiezen om de boel wel failliet te laten gaan en het pand dan zelf te verkopen aan de hoogste bieder."