De Sonac-fabriek in Sumar is na de afvalverbrander REC in Harlingen het bedrijf in Fryslân met de hoogste uitstoot van stikstof.
De Sonac-fabriek in Sumar is na de afvalverbrander REC in Harlingen het bedrijf in Fryslân met de hoogste uitstoot van stikstof. Foto: Actief Media

Top 100 stikstofuitstoters: hoe zit dat in Fryslân?

Algemeen

De GrienLinks-statenfractie wil van het provinciebestuur weten welke stikstofuitstoot er in de vergunningen staat voor de Friese bedrijven die in de landelijke top 100 met stikstofuitstoters genoemd staan. Naast de REC (afvalverbrander) in Harlingen, de Sonac (destructiebedrijf) in Burgum staat er één veehouder in de top 100.

GrienLinks-statenlid Jochem Knol: “Blijkbaar wordt die informatie niet uitgewisseld tussen rijk en provincies. Dat vind ik echt heel raar. Inzicht in stikstofuitstoot is van het grootste belang, voor iedereen. Wij willen daarom ook een top 25 van de meeste stikstof uitstotende bedrijven in Fryslân.” Met schriftelijke vragen heeft de fractie hier om verzocht.

Friese top 25

Knol legt uit: “We willen graag weten hoe het met de stikstofuitstoot in Fryslân zit. Hoe kun je anders goed beleid bedenken en uitvoeren? De toestand van de natuur vraagt om actie en bedrijven moeten zeker weten dat er goed gekeken is naar hun situatie.”

Gecorrigeerde versie

GroenLinks-Tweede Kamerlid Laura Bromet heeft gevraagd om de top 100 van stikstofuitstoters. Er is een lijst met stikstofdioxide-uitstotende bedrijven en een lijst met ammoniak-uitstotende bedrijven door de minister gemaakt. Deze lijsten heeft de minister op 5 april 2022 gepubliceerd. De minister liet een dag daarna weten dat er een fout in de ammoniaklijst is geslopen. Een gecorrigeerde versie is er nog niet. De statenfractie vraagt aan het college van Gedeputeerde Staten om bij de beantwoording de gecorrigeerde lijst te gebruiken.