Afbeelding
Foto: Ingezonden

Oekraïnse vluchtelingen in huis halen is lastiger dan gedacht

Algemeen

De 77-jarige Wilma Postma uit Twijzelerheide heeft haar huis beschikbaar gesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Maar het blijkt in de praktijk lastiger te zijn om deze mensen in huis te krijgen dan gedacht. Postma ervaart dat het enerzijds komt door de rommelige organisatie van de opvang en anderzijds omdat de vluchtelingen het lastig vinden om hun opvanglocatie te verlaten door opgelopen oorlogstrauma’s.

Door Jantina de Vries

Op Facebook plaatste Postma een oproep dat ze ruimte voor vier tot zes vluchtelingen beschikbaar heeft. Daar reageerde een vrouw uit Hilversum op met de vraag of ze drie volwassen vluchtelingen wil opvangen. “Dat wilde ik wel. Het ging om een echtpaar van tegen de 60 jaar en een dochter van 30 jaar. Ik was blij dat ik eindelijk iets kon doen en dacht: dit gaat goed zo. Totdat zij terug appte: die mensen durven niet. Ze lopen zo vreselijk te huilen.” De gedachte dat ze uit die opvanglocatie weg moesten was voor deze Oekraïnse vluchtelingen moeilijk. “Ze zijn daar erg ongelukkig, maar om weer naar een andere plek te moeten in Nederland, kunnen ze gewoon niet aan. “ Daarop mailde Postma foto’s van haar huis aan de contactpersoon uit Hilversum en vroeg haar deze te laten zien aan de drie vluchtelingen om ze op die manier over te halen toch te komen. Helaas wilden deze mensen nog steeds niet bij haar in huis komen.

Frustraties
Postma voelt zich gefrustreerd over het feit dat ze bij allerlei instanties als de overheid, gemeente Achtkarspelen en Takecarebnb van het kastje naar de muur werd gestuurd of geen reactie kreeg, toen ze vragen had over opvang van Oekraïnse vluchtelingen. “Dat is de rommeligheid van het geheel”, aldus Postma. “Ze hebben de prioriteit gegeven aan grote opvang en niet gekeken wat de burgerbevolking kan doen. Niemand van de overheid heeft bedacht dat je een team mensen aan het werk kunt zetten om een burgernetwerk op te bouwen vanuit een punt. Dan had je dat horizontale netwerk gestructureerd en overzichtelijk gekregen. Nu is er een wildgroei van netwerken en is het onoverzichtelijk. Net als bij Facebooksites die in hulp bemiddelen voor deze vluchtelingen. Deze zijn nog steeds in handen van verschillende groepen en iedere site heeft zijn eigen regels.” Ze vindt dat er goed georganiseerde kleinschalige opvang moet komen. Ze verwacht dat dit er ongetwijfeld zal komen. “Een crisis brengt vaak verbeteringen.” Postma vindt dat er inmiddels wel iets verbeterd is. “De netwerken op Facebook van burgers die worden ook meer georganiseerd en de gemeente Achtkarspelen heeft mij inmiddels gebeld. Ik sta nu eindelijk ingeschreven bij de gemeente en mag vluchtelingen opvangen.” De gemeente heeft haar gegevens doorgegeven aan Takecarebnb. Deze vrijwilligersorganisatie -die vluchtelingen en gastgezinnen matcht neemt binnenkort contact met haar op.

Van nature een helper
Postma hoopt dat ze binnenkort vluchtelingen kan opvangen in haar huis. “Ze hebben in feite de hele bovenverdieping om te slapen en beneden een eigen woonkamer. Ze mogen hier de hele zomer wel blijven en als het goed gaat, mogen ze wel een jaar blijven. Ze voldoen ook aan een behoefte van mij. Ik ben iemand die niet machteloos toe wil kijken. Ik wil deze mensen zo graag helpen. Laat mij maar op een kleinschalige manier mensen uit de misère trekken. Ik heb een eigen coachingsinstituut gehad. Daar heb ik mensen gecoacht die vastliepen door burn-outs en traumaverwerking. Ik vind dit mijn lot. Ik ben van nature een helper. Als ik op mijn leven terugkijk, heb ik dit op een bepaalde manier altijd al gedaan.”