Leerlingen en twee docenten van CSG Liudger Splitting in Drachten zijn ingenomen met de nieuwe, volledig elektrische auto. Geheel rechts docent Marten Kooistra.
Leerlingen en twee docenten van CSG Liudger Splitting in Drachten zijn ingenomen met de nieuwe, volledig elektrische auto. Geheel rechts docent Marten Kooistra. Foto: Ingezonden

Elektrische auto als lesmateriaal bij CSG Liudger Splitting

Algemeen

CSG Liudger Splitting heeft een VW e-up ontvangen voor lesdoeleinden. Deze is beschikbaar gesteld door het Techniek Expertise Centrum (TEC) regio Zuidoost-Friesland. De auto wordt gebruikt als lesmateriaal en als vervoermiddel tijdens projecten en stagebezoeken.

De elektrische auto vormt een mooie aanvulling op het wagenpark van CSG Liudger Splitting. “We willen onze leerlingen kennis laten maken met alle facetten van het vak en daar hoort een elektrische auto zeker bij!” zegt Marten Kooistra. Hij is docent Mobiliteit en Transport bij CSG Liudger Splitting.

TEC Zuidoost-Friesland

De auto is beschikbaar gesteld door het TEC regio Zuidoost-Friesland. Het TEC is een duurzaam samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid. Dit is ontstaan vanuit het project Sterk Techniekonderwijs. Eén van de doelstellingen van het TEC is het gebruikmaken van elkaars faciliteiten, om vernieuwingen vanuit het bedrijfsleven het onderwijs in te brengen. De elektrische auto wordt dan ook uitgewisseld met andere vmbo-scholen die het keuzedeel ‘elektrische voertuigen’ aanbieden of aan willen bieden.

“Mei de tiid mei gean”

“De jonges en ek inkele famkes dy’t hjir mei oan de slach geane, binne noch te jong om sels oan de auto te sleuteljen”, legt woordvoerster Wilma van der Zee uit. “Mar troch te wurkjen mei ferskillende panelen dy’t keppele binne oan dizze elektryske auto, kinne sy der toch mei oan de slach.”

De uitwisseling met vmbo-scholen in de regio is bedoeld om de nieuwe ‘lesauto’ zo effectief en efficiënt mogelijk in het techniekonderwijs te kunnen inzetten, zegt Van der Zee. “En tsjintwurdich is mei de hege brânstofprizen de elektryske auto ekstra yn byld. Sa wol it technykûnderwiis mei de tiid mei gean.”