Het aantal vacatures in Tytsjerksteradiel
Het aantal vacatures in Tytsjerksteradiel Foto: Textkernel

Spanning op arbeidsmarkt, ook in Tytsjerksteradiel

Algemeen

Er zijn in Nederland momenteel meer vacatures dan werkzoekenden. Dit wordt ook ‘spanning op de arbeidsmarkt’ genoemd. Dit is ook het geval in de gemeente Tytsjerksteradiel. Het gemiddeld aantal nieuwe online vacatures dat maandelijks binnen de gemeente Tytsjerksteradiel wordt gepubliceerd, is de afgelopen jaren namelijk toegenomen van 40 in 2016, naar 175 in 2021.

In juni 2021 waren het zelfs 222. De vacature-ontwikkeling vanaf 2020 laat zien dat de invloed van de coronacrisis groot is. Na de terugval in het aantal vacatures in maart 2020, lijkt vanaf juni weer sprake van een licht herstel in de vraag. De meeste vacatures van 2022 werden geplaatst door intermediairs (gemiddeld 7 per maand), de rest door werkgevers (gemiddeld 5 per maand).


Vacatures per sector in Tytsjerksteradiel - Textkernel

In de afgelopen drie maanden kwamen de meeste nieuwe online vacatures voor in de sectoren detailhandel, zorg en welzijn. Samen waren deze sectoren goed voor 53 procent van alle nieuwe online vacatures in Tytsjerksteradiel. De grootste toename in online nieuwe vacatures vond plaats in de sector zorg (6 vacatures), de grootste afname in de sector detailhandel (­20 vacatures).

(Bron: arbeidsmarktinzicht.nl)