Schoonmaker Henk Vlietstra van het bedrijf Eresdé maakt ramen en gevels van Berchhiem schoon met een hogedrukspuit.
Schoonmaker Henk Vlietstra van het bedrijf Eresdé maakt ramen en gevels van Berchhiem schoon met een hogedrukspuit. Foto: Archief Media

Oekraïners in Berchhiem en De Ikker in Burgum

Algemeen


Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen binnenkort in Burgum worden opgevangen op twee locaties: het leegstaande, zuidoostelijke deel van zorgcentrum Berchhiem (de eerste en tweede verdieping) en het kerkgebouw De Ikker.

B. en w. van Tytsjerksteradiel hebben in overleg met het kerkbestuur besloten om De Ikker in Burgum, naast de locatie Berchhiem, gereed te maken als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Momenteel wordt druk gewerkt aan het schoonmaken en gereed maken van de locatie Berchhiem, onderdeel van de Kwadrantgroep.

50 van 64 kamers 
In het zuidoostelijke deel van Berchhiem, dat zes leeg stond, zijn in totaal 64 kamers beschikbaar. In eerste instantie worden circa vijftig kamers voor bewoning geschikt gemaakt, de overige 14 kunnen dienen voor opslag. De waterleiding was afgesloten, dit om te voorkomen dat er legionellabacteriën in de waterleiding zouden kunnen komen. De leidingen zullen daarom na hergebruik wellicht eerst worden doorgespoeld. Medewerkers van schoonmaakbedrijf Eresdé, de gemeente Tytsjerksteradiel en de Kwadrantgroep proberen de klus nog deze week te klaren. Dan hebben ze er ongeveer twee weken over gedaan.

Voor de zekerheid is ook het kerkgebouw De Ikker beschikbaar. Hier is opvang mogelijk voor zo’n 25 tot 30 vluchtelingen. De verwachting is dat er vooral moeders met kinderen deze kant op komen. Dinsdagochtend schatte de regering in Den Haag dat ongeveer 12.000 vluchtelingen uit Oekraïne binnen de Nederlandse grenzen zijn aangekomen, waarvan circa tweeduizend afgelopen weekeinde.

Heerenveen centrale gemeente
De gemeente Heerenveen is namens de Veiligheidsregio Fryslân en de Friese gemeenten een eerste portaal voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Hiervoor is de BlauwWit-hal aan het Hege Stik in Heerenveen ingericht. Vluchtelingen kunnen hier op adem komen, zich inschrijven en van daaruit naar locaties elders in de provincie gaan voor een langere opvang. Het is nog niet bekend hoe lang de BlauwWit-hal dienst blijft doen als eerste ontvangstlocatie, maar in ieder geval voor de komende weken.

Inschrijven bij gemeente
Woont u in Tytsjerksteradiel en vangt u al vluchtelingen op? Dan kunnen zij zich bij de gemeente Tytsjerksteradiel inschrijven. Bel dan 14 0511 om een afspraak te maken. De vluchtelingen hoeven niet meer naar Heerenveen om zich daar aan te melden.

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of als tolk? Dat kan via vrijwilligerscentrale KEaRN. Meld u aan via vwc@kearn.nl of bel of app naar Jildou Jager op 06 – 836 715 48. 

Wilt u zelf vluchtelingen opvangen? De gemeenten vragen dit aan hen te melden. “Op het moment dat uw hulp nodig is, nemen we dan contact met u op”, meldt Tytsjerksteradiel.

De rijksoverheid heeft de Veiligheidsregio’s gevraagd elk in eerste instantie duizend en later wellicht nogmaals duizend vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Volgens de VN-organisatie voor vluchtelingen UNHCR is is inmiddels sprake van meer dan drie miljoen vluchtelingen van Oekraïne naar het buitenland, vooral Polen, maar ook naar Moldavië, Slowakije, Tsjechië en Duitsland. Er woonden ruim 40 miljoen mensen in Oekraïne voor de Russische president Poetin zijn leger het land liet binnenvallen.