De club wil graag vijf biljarttafels houden.
De club wil graag vijf biljarttafels houden. Foto: Ingezonden

Biljartclub DC Drachten dringend op zoek naar nieuwe locatie

Algemeen

De biljartclub DC Drachten is dringend op zoek naar een nieuwe locatie. Door de geplande verbouwing van @Holdert krijgt de club met 100 leden straks een kleinere openbaar toegankelijke ruimte waar nog maar twee biljarttafels kunnen staan. Dit is volgens de club ‘ruim onvoldoende’.

Al 52 jaar is de biljartclub gehuisvest in ruimtes van door de gemeente gesubsidieerde ouderenorganisaties en de opvolger Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (M.O.S.). De biljartclub heeft nu een ruimte met vijf biljarttafels in @Holdert. Het biljartbestuur kreeg mondeling te horen dat er straks nog maar ruimte is voor twee biljarttafels. In een bijzondere algemene ledenvergadering heeft het bestuur hierover een toelichting gegeven aan de leden. 

Volgens het bestuur dreigt er ‘een ramp’. In een bericht aan Weekblad Actief schrijft men: ‘De biljartclub is de klos door M.O.S. In afwachting van een schriftelijke bevestiging, of een voortschrijdend inzicht, wordt tot nog toe tevergeefs naarstig gezocht naar een vervangende, geschikte en betaalbare accommodatie.’ 

Directeur Ineke Weernink van M.O.S. geeft aan begrip te hebben voor de situatie, maar zegt niet anders te kunnen. “Wij zijn nu gehuisvest in een pand aan de Zuidkade. De gemeente heeft ons verzocht dit pand te verlaten. Dan moet je kijken naar alternatieven. Wij hebben een pand in het centrum (@Holdert, red.). Dit gaan wij nu verbouwen en dan gaan wij er zelf in.” 

Ze legt uit dat M.O.S. de vierkante meters nu zelf nodig heeft voor onder andere werkplekken van de medewerkers. “Wij hebben daarom voorgesteld om twee biljarttafels te plaatsen, maar de biljartclub wil er minimaal vier hebben. Het gaat ons niet om de tafels, maar om het aantal vierkante meters. Ik gun de biljarters hun biljarttafels.”

Volgens Weernink zijn er goede gesprekken gevoerd met de biljartclub, maar hebben deze nog niet tot resultaat geleid. “Natuurlijk hebben wij naar alternatieven gekeken. Er zijn nog andere voorzieningen met biljarttafels zoals de wijkcentra, maar de biljartclub wil het liefst de tafels bij elkaar hebben staan. Het is niet gemakkelijk om ruimten te vinden, omdat biljarttafels veel ruimte innemen en niet zo flexibel zijn.”