Amanda v.d. Veen namens M.O.S. op het grote podium in de grote zaal van de Bethelkerk in Drachten.
Amanda v.d. Veen namens M.O.S. op het grote podium in de grote zaal van de Bethelkerk in Drachten. Foto: Actief Media

“Honderden mensen willen vluchtelingen helpen”

Algemeen

Met een live via radio, tv en internet uitgezonden bijeenkomst over het bieden van hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne zijn mogelijk 500 tot duizend potentiële vrijwilligers bereikt. Dat zei woordvoerder Roeland Harten van de Bethelkerk in Drachten donderdagavond 17 maart na afloop in ‘de Herberg’, de grote barruimte in hetzelfde kerkgebouw aan de Bolder op bedrijventerrein De Haven in Drachten.

Na enkele toespraken namens betrokken organisaties konden mensen onderling en met personen van die organisaties ideeën uitwisselen en vragen stellen. Daar werd volop gebruik van gemaakt. In de grote zaal van Bethel is door de sprekers verteld wat er in grote trekken komt kijken bij het bieden van hulp aan vluchtelingen: uit Oekraïne, maar ook van elders uit oorlogsgebieden.

“Vergeet ook azc-bewoners niet!”

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland gaf de aftrap. “Wat kan je? Het gaat om hulp bieden aan ontheemden. Vergeet nu de bewoners van het asielzoekerscentrum in Drachten niet! Drachten heeft al jaren dit AZC, als één van de eersten in Nederland.” Rijpstra merkte op dat de mensen uit Oekraïne wellicht later, als ze terug kunnen en willen, ook dan hulp nodig hebben, om hun land weer op te kunnen bouwen.”

Iemand in de zaal ‘de Herberg’ merkte later op: “Presidint Poetin fan Ruslân soe eins in fûns fan 800 miljard euro klearlizze moatte, om Oekraïne wer opbouwe te kinnen!” Maar een statafelgenoot reageerde: “Dêr sil Poetin him net mei dwaande hâlde. Dy giet it net om de minsken, mar om de tagong nei de havens yn it suden fan Oekraïne!”

“Aan onderdak wordt gewerkt”

De gemeente en andere organisaties zijn nog druk bezig met het organiseren van onderdak voor vluchtelingen uit Oekraïne, zei Rijpstra. “Momenteel kan ik er nog weinig over zeggen, maar we zijn er druk mee bezig. In eerste instantie gaat het om duizend opvangplekken in Friesland, daarna nogmaals duizend. Het gaat lukken!” beloofde de burgemeester.

Rijpstra zei het “hartverwarmend” te vinden, dat veel mensen bereid zijn hulp te bieden en ook onderdak te verlenen. “Dat is goed. Maar wees je ook bewust van je verantwoordelijkheid. Niemand weet hoe lang deze crisis gaat duren en hoe lang we de vluchtelingen in Nederland onderdak moeten bieden. Niemand weet ook hoeveel het er worden. En vergeet niet: deze mensen hebben een heleboel traumatische ervaringen! Dat vereist inleving en verantwoordelijkheid dragen voor het bieden van goede hulp.”

“Onderdakadres doorgeven”

Wat praktische zaken betreft, zoals leefgeld, ziektekosten en het wel of niet registreren van de vluchtelingen, zei Rijpstra: “Daar moeten we de vluchtelingen zo weinig mogelijk mee belasten, maar we moeten het wel regelen. Ook de registratie: waar woon je? Al was het maar om met de mensen in contact te komen en te blijven.”

In Smallingerland treedt M.O.S. op als een soort bureau voor informatie-uitwisseling, vertelde Amanda van der Veen. “Er is namelijk veel meer nodig dan alleen het bieden van onderdak. We zoeken ook vrijwilligers: maatschappelijk begeleiders, maatjes, mensen die met vluchtelingen eens willen wandelen en ook mensen die fietsles kunnen en willen geven! Zeker van belang met de hoge benzineprijzen van nu! Kortom: er is altijd meer hulp welkom. En waarom zetten we geen extra stoel aan tafel voor bijvoorbeeld vluchtelingen uit Syrië?”

Informatie- en contactgegevens

De bezoekers kregen na afloop foldertjes uitgereikt met contactgegevens van M.O.S. en van Vluchtelingenwerk Nederland. Inwoners van Smallingerland die vrijwilliger willen worden, kunnen zich aanmelden via: www.mosvrijwilligerscentrale.nl . Bellen mag ook:Mensen die mee willen helpen bij het verzamelen van goederen voor Oekraïne kunnen terecht op de website www.inzamelenplekkenoerkraïne.nl . En mensen die zich voor vluchtelingen willen inzetten, kunnen meer informatie vinden op de website www.nederlandvoorvluchtelingen.nl . Ook daar is bellen, voor praktische vragen, mogelijk, maar alleen op donderdag en vrijdag:Meer algemene informatie is te vinden via: www.movisie.nl

De live uitzending van donderdag 17maart is terug te vinden op internet, via www.bethel.nl/noodhulp