Veel overheden en scholen laten momenteel de Oekraïense vlag wapperen. Veel gemeenten, onder andere Opsterland, proberen ook serieus opvang te organiseren voor de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne.
Veel overheden en scholen laten momenteel de Oekraïense vlag wapperen. Veel gemeenten, onder andere Opsterland, proberen ook serieus opvang te organiseren voor de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Foto: Actief Media

Opsterland helpt Oekraïense vluchtelingen en zoekt tolken

Algemeen

De gemeente Opsterland is voor de hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne dringend op zoek naar tolken. Spreekt u Oekraïens, Pools of Russisch en wilt u helpen als tolk voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Stuur dan een bericht met uw gegevens naar oekraine@opsterland.nl. U ontvangt zo snel mogelijk een reactie. 

Opvanglocaties

De gemeente Opsterland heeft haar inwoners gevraagd om zelfstandige woonruimte beschikbaar te stellen voor 45 tot 60 Oekraïense vluchtelingen. Hier is massaal gehoor aan gegeven. Daarnaast zijn het voormalig schoolgebouw De Flambou (Mientewei), het voormalig Groene Kruis-gebouw (Jan Eisingastrjitte) en een aantal woningen van Elkien (Trimbeets) in Gorredijk aangewezen als opvanglocaties.

Vanaf vrijdag 18 maart start de particuliere opvang bij inwoners die zelfstandige woonruimte beschikbaar stellen. De opvang voor de grotere locaties (De Flambou, Groene Kruis-gebouw en woningen Elkien) start later. De komende weken wordt gekeken of het aantal opvangplekken kan worden uitgebreid.

Inloopbijeenkomst op 23 maart 2022

Om gehoor te geven aan hulpvragen, voor vragen over opvanglocaties of andere vragen over het opvangen van vluchtelingen, houdt de gemeente Opsterland een inloopbijeenkomst op woensdag 23 maart in Sportcentrum Kortezwaag in Gorredijk. U bent welkom vanaf 18.00 tot 20.00 uur. Tijdens deze inloopbijeenkomst zijn medewerkers van de gemeente en vrijwilligers aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Oproep tot afstemmen

Tot slot, gemeente Opsterland roept inwoners op om niet zelf naar de grens met Oekraïne te rijden, maar initiatieven voor hulp met de centrale opvang voor vluchtelingen in Heerenveen af te stemmen. Van daaruit wordt dan goede huisvesting voor hen gezocht. U kunt hiervoor contact opnemen met gemeente Opsterland via oekraïne@opsterland.nl .