De betrokkenen samen op het bruggetje in Aldtsjerk.
De betrokkenen samen op het bruggetje in Aldtsjerk. Foto: Jilmer Postma

Aldtsjerk breidt uit met 23 woningen, ook voor starters

Algemeen

Bij het terrein vlak buiten Aldtsjerk waar 23 nieuwe woningen komen, ondertekenden Jelle Coen Bijlsma (Jelle Bijlsma BV) en wethouder Gelbrig Hoekstra de realisatieovereenkomst voor de uitvoering van het plan.

Het burgerinitiatief Aldtsjerk Foarút is al meer dan tien jaar bezig met voorbereiding van woningbouw, recreatiewoningen en een meertje bij Aldtsjerk.

“Doarp leefber hâlde”

Aldtsjerk Foarút is een burgerinitiatief dat zich sterk maakt voor de toekomst van het dorp. Centraal staat het uitbreidingsplan voor 23 woningen. Het gaat hierbij om tien starterswoningen, tien vrijstaande woningen en drie woon-/werklocaties. Verder komt er een meertje en zijn er plannen voor zeven recreatiewoningen.

“Mei dit inisjatyf kinne wy as ynwenners fan Aldtsjerk der foar soargje dat ús doarp leefber bliuwt. Der kommen nije huzen foar ús ynwenners en ek de rekreative mooglikheden wurde fierder fergrutte”, aldus secretaris Han Westerhof van Aldtsjerk Foarút.

Plan: bouwen in 2023

Nu de realisatieovereenkomst getekend is, kan worden begonnen met het voorbereiden van het bestemmingsplan en de ontgrondingsvergunning. Als de procedures volgens plan verlopen, kan er in 2023 begonnen worden met de bouw van de woningen en de aanleg van het recreatiemeer.

Wethouder Gelbrig Hoekstra: “Ik haw in hiel soad respekt foar de minsken fan Aldtsjerk Foarút! Der binne no partijen by belutsen dy’t der foar soargje kinne dat plannen werklikheid wurde kinne. Dizze realisaasje-oerienkomst leit de ôfspraken dúdlik fêst en is in belangrike stap!”

Gemeente helpt, voert niet uit

De gemeente Tytsjerksteradiel streeft met haar woningbouwprogrammering naar leefbare kernen. Hierin heeft de gemeente een faciliterende rol: de ontwikkeling mogelijk maken, zonder zelf de uitvoering ter hand te nemen.

Het Grond-, Weg- en Waterbouwbedrijf Jelle Bijlsma BV uit Gytsjerk is verantwoordelijk voor de planontwikkeling, zandwinning, het klaarmaken van de bouwkavels en de inrichting van de openbare ruimte. Aldtsjerk Foarút gaat de bouwkavels voor starters verkopen.