Negen jonge kandidaat-raadsleden uit Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen met elkaar in debat. Geheel links organisator Pieter van Daalen, geheel rechts zijn collega Yara Tymts. Debatleider is Gerben Huisman.
Negen jonge kandidaat-raadsleden uit Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen met elkaar in debat. Geheel links organisator Pieter van Daalen, geheel rechts zijn collega Yara Tymts. Debatleider is Gerben Huisman. Foto: Actief Media

Debat jonge politici laait op bij 'fusie'

Het begon een beetje braaf, het verkiezingsdebat van jonge kandidaat-raadsleden voor de raadsverkiezingen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, vrijdagavond 4 maart. Dat vonden halverwege ook debatleider Gerben Huisman en 'jurylid' burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen.

De raadszaal in het gemeentehuis van Buitenpost was aardig vol. Negen kandidaat-raadsleden uit beide gemeenten, in leeftijd variƫrend van 19 tot 34 jaar, vertegenwoordigden evenveel verschillende partijen, verdeeld over beide gemeenten. Over de eerste stelling, dat zonneparken en windmolenparken nodig zijn tegen de klimaatopwarming, zo nodig ten koste van de natuur, was iedereen het in grote lijnen snel eens: niet ten koste van de natuur! En als 't kan, ook niet ten koste van landbouwgrond.

Ook de stelling: "Er zijn meer kroegen nodig voor de mentale gezondheid van jongeren", riep amper discussie op. Er zijn wel ontmoetingsruimtes nodig, waar zowel jongeren als ouderen welkom zijn. "Tink oan keten en oan doarpshuzen. De keten meie fan my wol as kultureel erfguod wurde!" aldus de oudste deelnemer (Bram Sikkema, PvdA, uit Achtkarspelen).

Bij de laatste stelling: "De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel moeten fuseren", kwamen de deelnemers goed los. Tjitske Veenstra (GL Achtkarspelen) en Hiltje Bruinsma (CU Tytsjerksteradiel) waren als enigen voor fusie. "Want de 'werkmaatschappij' (waarin de meeste ambtenaren van beide gemeenten met elkaar samenwerken; red.) is in gedrocht!" vond Veenstra. De beide gemeenterieden hawwe der neat oer te sizzen!"
De tegenstanders stelden dat de culturele verschillen tussen beide gemeenten te groot zijn. Vooral FNP-er Anne Douwe Bouma legde daar de nadruk op. Bram Sikkema (PvdA) en Tiemen Jongsma (VVD) waren er nog niet uit.

De jury (de burgemeesters Oebele Brouwer van Achtkarspelen en Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel) loofde een prijs uit aan Tjitske Veenstra (GL Achtkarspelen) vanwege de inhoud en aan Jeffrey Graansma (PVV) als beste debater vanwege diens vasthoudende inbreng voor het invoeren van referendums.