Jelmer Bloembergen met de tekening van Freya, de beschermvrouw van Achtkarspelen. Skelte Siweris Braaksma toont zijn stripboek Fete over de vergeten Grote Friese Oorlog tussen de Schieringers en de Vetkopers en het boek Redbad van Willem Schoorstra.
Jelmer Bloembergen met de tekening van Freya, de beschermvrouw van Achtkarspelen. Skelte Siweris Braaksma toont zijn stripboek Fete over de vergeten Grote Friese Oorlog tussen de Schieringers en de Vetkopers en het boek Redbad van Willem Schoorstra. Foto: Actief Media

Het leven van koning Redbad en de geschiedenis van Achtkarspelen vastgelegd in stripboeken

Algemeen

“Altyd as it oer Redbad giet, ûntstiet der in soarte fan earbied foar him. Hy gong oer sa’n grut ryk”, zegt Skelte Siweris. Hij heeft zich de afgelopen tijd flink verdiept in het Friese icoon. Dat er nog geen stripverhaal over koning Redbad is, vindt hij vreemd. “Wy hawwe al safolle stripferhalen oer Grutte Pier, wêrom dan net oer Redbad?” Bij een lezing in het gebouw van Tresoar raakte hij in gesprek met Willem Schoorstra, de auteur van het boek ‘Redbad - Kronyk fan in kening’. Hij besloot Schoorstra’s boek als uitgangspunt te nemen voor zijn stripverhaal.