De 'praatplaat' met de ideeën voor Burgum in 2040.
De 'praatplaat' met de ideeën voor Burgum in 2040. Foto: Studiovanbeek

Ambitieuze plannen voor Burgum in 2040

Algemeen

Een groep Burgumers wil dat er een duidelijke visie komt voor Burgum. In zeven sessies hebben ze gebrainstormd over de toekomst van hun dorp. Een professionele tekenaar heeft hun ideeën uitgewerkt tot een ‘praatplaat’ waarop te zien is hoe Burgum er in 2040 uit zou kunnen zien. Op dinsdag 1 maart gaan ze met de lijsttrekkers van de partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tytsjerksteradiel in dialoog over hun plannen. 

“Soms hawwe jo it gefoel dat der mear yn sit, as der no bart”, zegt Kees Noppert, de initiatiefnemer van de werkgroep. “Nei de Sintrale As, it Wetter- en Willepark en de Nije Westermar leit alles no wat stil. Wolle wy dat Burgum yn 2040 ek noch in fitaal en libben doarp is, dan moatte wy no wol dingen yn gong sette.” 

Hij ging met andere inwoners in gesprek en al snel sloten de Burgumers Douwe Hoogeveen, Sjoerd van Dekken, Anco van der Vliet, Jaap van Bruggen, Simon Soet en Age Kramer zich bij hem aan zodat de werkgroep Burgum 2040 ontstond. Er werden brainstormsessies georganiseerd waarbij ook belanghebbenden zoals de gemeente, Dorpsbelangen Burgum en ondernemersvereniging HIMBO werden betrokken. “En der binne fêst ek noch oare partijen mei dit ûnderwerp dwaande. Hjir sykje wy graach de oansluting by”, aldus Noppert.

Meer samenhang
Volgens Jaap van Bruggen mist er nu namelijk vaak een samenhang in plannen voor het dorp. “Asto de relaasje net opsikest, komst hieltyd mei dieloplossings dy’t net it hiele probleem oplosse.” Hij ziet Burgum als een ruwe diamant. “Welk doarp leit no oan in fjouwerbaansdyk, hat oan twa kanten wetter en is omspand troch natoer?”

Beter verbonden met het water
Toch moet er nog wel flink wat gebeuren voor Burgum in 2040 een geslepen diamant is, is te zien op de ‘praatplaat’. De werkgroep heeft geprobeerd zich niet te laten leiden door beperkingen. In hun ideaalbeeld is het dorp veel beter verbonden met het water, zodat meer varende toeristen het dorp aandoen.

De werkgroep kiest voor kleinschaliger woningbouw op meerdere locaties. Door het dorp naar het oosten uit te breiden komt het dichter bij de Burgumer Mar te liggen. Tevens biedt het industrieterrein bij de jachthaven kansen voor woningbouw en kan langs het kanaal een boulevard aangelegd worden. Een belangrijke vraag hierbij is: welke industrie past in de toekomst nog bij Burgum?

Meer reuring in het dorp
Op de praatplaat is ook een waterschool en waterberging ingetekend en is er meer ruimte voor recreatie en horeca. Een openluchtzwembad, meer (inter)nationale evenementen en concerten kunnen voor meer reuring in Burgum zorgen. “As it yn Garyp slagget in bûtenswimbad iepen te hâlden, moat it dochs yn Burgum ek kinne”, zegt Van Bruggen.

Het is niet de bedoeling dat de werkgroep al deze plannen zelf gaat realiseren, meldt Noppert. “Wy sykje echt de gearwurking mei oare partijen, want it moat net sa wêze dat as wy fuortfalle, it plan ek fuortfalt. It giet om it doarp.” 

Geïnteresseerd of geïnspireerd geraakt? Kijk voor meer informatie op www.burgum2040.nl. Ook vind je daar een lege inspiratieplaat om zelf in te vullen.