Het winnende ontwerp van Alynia Architecten voor het nieuwe MFA in Jistrum, dat de huidige sportvoorziening vervangt, op de hoek van de Hessel Loonstrastrjitte en de Fjildwei.
Het winnende ontwerp van Alynia Architecten voor het nieuwe MFA in Jistrum, dat de huidige sportvoorziening vervangt, op de hoek van de Hessel Loonstrastrjitte en de Fjildwei. Foto: Alynia Architecten

VV Jistrum presenteert nieuw MFA aan leden

In een extra ledenvergadering van VV Jistrum wordt donderdag 10 februari vanaf half acht het ontwerp van architect Pieter Schievink van Alynia Architecten uit Harlingen gepresenteerd. Dit meldt dorpskrant Oksenijs van Jistrum in het februari-nummer van 2022.

Het MFA-complex moet de huidige sportvoorziening vervangen en onderdak bieden aan peuter- en kinderopvang, Bernemienskip De Greide, binnensportvereniging Tonevido, muziekvereniging Joost Wiersma, toneelvereniging Snieskeppers, de PKN-gemeente en de jeugdsoos.
Om het complex mogelijk te maken, is in Jistrum de Dorpsontwikkelingsmaatschappij (DOM) Jistrum opgericht. Die werkt aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van Jistrum. De DOM ziet de nieuwe accommodatie als “een mooie kans voor Jistrum om alle voorzieningen te behouden.”

De verwachting is dat met de MFA op een efficiëntere manier gebruik gemaakt kan worden van de beschikbare ruimte in Jistrum. “Het ontwerp van Alynia Architecten heeft een passende multifunctionele indeling, waarbij iedere gebruiker zijn eigen plek heeft. Het gebouw sluit goed aan bij het dorpsgezicht van Jistrum.”

VV Jistrum ziet vele voordelen in het nieuwe complex: er is meer samenwerking mogelijk tussen verenigingen in het dorp, het gebouw is beter te exploiteren, de sportvelden zijn beschikbaar voor de school en de buitenschoolse opvang, het gebouw wordt energieneutraal, er zijn minder exploitatiekosten, er zijn geen renovatiekosten voor de huidige kantine plus kleedkamers, er kan een natuurlijke doorstroming komen van de schooljeugd en de kinderopvang naar de (sport-)verenigingen, er zijn minder barvrijwilligers nodig. Eén en ander kan bijdragen aan het overeind houden van VV Jistrum.

Andere voordelen: meer parkeergelegenheid voor bezoekers en omwonenden, betere beheersing van de geluidsoverlast; er komt een noodgebouw ten tijde van de bouw. De trainingsvelden krijgen een opknapbeurt en het hoofdveld krijgt (betere) verlichting. Het ontwerp is gekozen na een prijsvraag, uitgeschreven door de gemeente Tytsjerksteradiel.