Leonie Bentveld in actie. Ze houdt van een bochtig parcours met veel traplopen, zoals wellicht in de VS bij het WK. Ze heeft haar havo volbracht en is nu fulltime wielrenster. Scan de QR-code voor een video waarin te zien is dat ze tweede wordt op het EK.
Leonie Bentveld in actie. Ze houdt van een bochtig parcours met veel traplopen, zoals wellicht in de VS bij het WK. Ze heeft haar havo volbracht en is nu fulltime wielrenster. Scan de QR-code voor een video waarin te zien is dat ze tweede wordt op het EK. Foto: Bernard.Bentveld

Leonie Bentveld bij favorieten WK veldrijden

De talentvolle Leonie Bentveld uit Burgum staat eind januari aan de start van het wereldkampioenschap veldrijden in Fayetteville in de Verenigde Staten. “Het is moeilijk te voorspellen hoe het wereldkampioenschap verloopt. Het tijdsverschil kan in het voordeel zijn van de Amerikanen en Canadezen, maar ik ga voor het podium”, zegt de zeventienjarige Leonie vol zelfvertrouwen. 

Door haar resultaten tijdens de wereldbekerwedstrijden en het Europese kampioenschap voor junioren in Nederland, is ze één van de favorieten voor de wereldtitel. Leonie komt met haar landgenote Lauren Molengraaf in actie op zaterdag 29 januari om 11.00 uur plaatselijke tijd. In Nederland is het dan 18.00 uur. Ze werd door bondscoach Gerben de Knegt geselecteerd voor het WK na haar tweede plek op het EK. 

Leonie werd al als jong meisje betrokken bij de wielersport en met name in de cyclocross bleek ze al snel een talent. Ze werd twee keer Nederlands kampioen bij de jeugd en twee keer bij de nieuwelingen. Bij de junioren is ze nu ook internationaal doorgebroken en heeft ze dit seizoen in de wereldbekerwedstrijden meegedaan om de titel. In dat klassement is Zoe Bäckstedt, een Britse veldrijdster, haar grootste rivaal, maar Leonie won de laatste wereldbekerwedstrijd in Frankrijk en behaalde de eindzege. Bäckstedt verscheen niet aan de start.

Zij is ook op het wereldkampioenschap in Amerika één van de concurrenten van Leonie. “Ik houd van een technisch parcours, met bochtenwerk en traplopen. Naarmate ik meer wedstrijdervaring opdoe, krijg ik steeds meer feeling met de afstemming van het materiaal, zoals de bandenspanning en het bandenprofiel”, zegt Leonie. 

Leonie heeft een contract bij de Belgische wielerformatie Pauwels Sauzen-Bingoal, waar ook eliterenster Denise Betsema en beloftenrenster Fem van Empel deel van uitmaken. Leonie heeft een eigen trainster en coach. “Ik word begeleid door Marianne Gall, die bij de masters drie keer wereldkampioen in de cyclocross is geworden. Jan Steensma, ook drie keer wereldkampioen bij de masters, staat mij bij met materiaal- en bandenkeuzes en geeft mij adviezen.”