Brent Bosker in Bosnië.
Brent Bosker in Bosnië. Foto: Ingezonden

(video) Stem van oorlogsslachtoffers Bosnië onderbelicht

Algemeen

Video - De Friese student en filmmaker Brent Bosker is bezig met de realisatie van een aangrijpende film met de titel ‘Silent Waters’. Het gaat over de slachtoffers van de oorlog in Bosnië. Het Nederlandse leger met Dutchbat speelde hierin een rol tijdens de val van Srebrenica. Deze stad werd op 11 juli 1995 ingenomen, met als gevolg het Bloedbad van Srebrenica. Brent Bosker wil voor zijn afstudeerfilm aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) de stem van de slachtoffers van de oorlog in Bosnië laten horen en zien. 


Brent: “Die stem blijft ondergepresenteerd in Nederland. Veel slachtoffers van deze oorlog, waarvan er veel in Nederland woonachtig zijn, zoeken naar erkenning en een stem voor hun kant van het verhaal. Toen ik in een theatervoorstelling over Srebrenica voor het eerst hoorde over deze geschiedenis werd ik geconfronteerd met mijn eigen onwetendheid erover. Dat motiveerde mij om het te gaan onderzoeken, en om juist deze mensen een stem te geven die hem zo hard nodig hebben. Daarom gaan wij deze film maken.”

Inmiddels is de préproductie van start gegaan. Denk aan het regelen van cast, crew, financiering, locaties, het maken van (draai)planningen en de visuele en auditieve vormgeving van de film. De draaiperiode zal in maart/april plaatsvinden. Brent: “We gaan de film voor een deel opnemen in Nederland, en voor een deel in Bosnië. Daarna wordt de film in Nederland gemonteerd en zal deze in het najaar van 2023 in première gaan.”

De financiering van de film is bijna rond maar kan nog donaties gebruiken. Doneer nu via https://www.voordekunst.nl/projecten/14886-silent-waters