Leonie Bentveld is de kersverse wereldkampioen veldrijden uit Burgum.
Leonie Bentveld is de kersverse wereldkampioen veldrijden uit Burgum. Foto: Bernard Bentveld

Leonie Bentveld uit Burgum wereldkampioen veldrijden bij mixed relay

Algemeen

De uit Burgum afkomstige Leonie Bentveld (18) is afgelopen weekend tijdens het WK veldrijden in Hoogerheide wereldkampioen geworden. Ze haalde de gouden medaille op het nieuwe onderdeel gemengde estafette.

Het is voor Nederland het eerste succes. De formatie bestond voor oranje uit zes renners. Bij de mannen kwamen Tibor del Grosso (beloften mannen), Guus van den Eijnden (junioren mannen) en Ryan Kamp (elite mannen) in actie. Bij de dames waren dat naast Leonie Bentveld (beloften vrouwen), ook Fem van Empel (elite vrouwen) en Lauren Molengraaf (junioren vrouwen). 

Voorsprong

Tijdens de wedstrijd legde elke renner één ronde af van iets meer dan 3 kilometer. De wielrenners wilden graag in eigen land schitteren, en dat lukte. Vanaf de start lagen de renners van team Nederland op kop. Vooral Van Empel wist de voordelige marge verder uit te bouwen waarna de voorsprong in het vervolg niet meer in gevaar kwam. Het zilver ging naar Groot-Brittannië, dat de laatste renner van België net achter zich wist te houden.