Deelkast in Nijega voor wie het nodig heeft.
Deelkast in Nijega voor wie het nodig heeft. Foto: Ingzonden

Blijmoedige giften in deelkast Nijega

Algemeen

Eind januari is een deelkast, ook wel weggeefkast, officieel in gebruik genomen in Nijega. De activiteitencommissie van de hervormde gemeente Opeinde, Nijega en De Tike kwam met het initiatief voor de kast in Nijega. 

In de kast kunnen dorpsbewoners producten (houdbare levensmiddelen en verzorgingsproducten) neerzetten om de medemens met een krappe portemonnee een beetje te ondersteunen en te ontlasten. De deelkast is uiteraard niet alleen bestemd voor de eigen kerkelijke gemeente: iedereen uit het dorp en de omgeving die het nodig heeft kan en mag er iets uit halen! Het is als het ware een soort mini-voedselbankje waar je geen lid van hoeft te zijn, met als motto ‘pak wat je nodig hebt en geef wat je kunt missen’.

“Eigenlijk zou je willen dat de kast vol blijft en niet gebruikt zal worden, maar we weten helaas dat dat in deze tijd niet het geval zal zijn. Er zijn mensen, misschien ook in onze dorpen, die hier dankbaar gebruik van gaan maken.”, aldus een van de gemeenteleden tijdens de ingebruikname, na de kerkdienst op deze zondagmorgen.

Het lint om de kast werd doorgeknipt door dominee Jurrien Mol samen met twee jonge dames van de kindernevendienst waarna ieder gezin een product in de kast kon zetten met de verwijzing naar de bijbeltekst: ‘Laat ieder zo veel geven als hij zelf besloten heeft, zonder tegenzin of dwang, want God heeft lief wie blijmoedig geeft.’

De deelkast hangt aan de muur van de consistorie aan Kommisjewei 2 in Nijega.